Informasjon til anleggsnaboer på Nordby: Undergangen åpnet
Mandag 3. mars åpnet den nye undergangen ved Nordby holdeplass for gående og syklende. Nå pågår istandsetting og avsluttende arbeider.
Publisert: 25. juni 2024 klokken 12:30
Oppdatert: 28. mars 2025 klokken 10:56

Barn fra Nordby barnehage klippet båndet og erklærte undergangen for åpnet. Foto: Synne Gevoll Østerlie, Bane NOR
På denne siden:
Undergangen er tatt i bruk
Mandag 3. mars åpnet den nye undergangen for gående og syklende. Samtidig ble planovergangen sperret av og stengt.
Barn fra Nordby barnehage klippet båndet, mens statssekretær Cecilie K. Kroglund fra Samferdselsdepartementet låste planovergangen med en stor hengelås. Les mer om åpningen i denne saken.
De nærmeste ukene vil det fortsatt gjenstå noe aktivitet knyttet til omlegging av vann og avløp, sluttarbeider og etter hvert istandsetting av området rundt undergangen
Arbeidsperiode fra 1. mai
Fra natt til torsdag 1. mai fram til natt til tirsdag 6. mai er Hovedbanen stengt på strekningen mellom Jessheim og Dal. I denne perioden vil de tekniske anleggene på planovergangen ved Nordby bli fjernet, og det blir gjort arbeid med graving og istandsetting nær sporet. Samtidig vil det foregå vedlikehold og fornyelse en rekke andre steder på strekningen.
Tutingen forsvinner
Rutinen med at togene tuter når de nærmer seg planovergangen, vil opphøre i etterkant av arbeidsperioden i mai, hvor de tekniske anleggene på planovergangen blir fjernet.
Tuting vil heretter bare forekomme hvis lokfører vurderer at det har oppstått en risikosituasjon, f.eks. hvis noen oppholder seg i nærheten av sporet.
Forsinket åpning
I den opprinnelige planen hadde Bane NOR et mål om at publikum skulle ta undergangen i bruk like før jul, men datoen ble altså 3. mars.
– Det er flere grunner til at vi ble forsinket. Det er komplisert å jobbe i et trangt område hvor vi må ta hensyn til trafikkert jernbane, myke trafikanter og nære naboer. Første prioritet er å ivareta sikkerheten. Prosjektet må også legge om vann- og avløpsledninger som krysser under jernbanen, noe som har vist seg mer komplisert enn vi hadde tatt høyde for, forteller prosjektleder Ronny Eirik Hansen i Bane NOR.
– Vi beklager forsinkelsen som oppstod. Samtidig gleder vi oss nå over å sluttføre prosjektet og tilby trafikantene på Nordby en ny, trygg atkomst under sporene, framholder prosjektlederen.
– Takk for tålmodigheten!
– Vi beklager de ulempene som arbeidene har ført med seg, og vi takker nærmiljøet og naboene våre for tålmodigheten. Dette er et verdifullt bidrag til gjennomføringen av dette viktige tiltaket, sier Ronny Eirik Hansen.
Nordby har gjennom mange år vært den planovergangen i Norge hvor det registreres flest farlige hendelser der myke trafikanter krysser mens bommene ligger nede. Byggingen av en undergang er derfor et høyt prioritert og viktig tiltak. Arbeidene utføres på oppdrag fra Bane NOR av entreprenøren RIAS.
Dette gjorde vi i august: To hundre tonn trygt til værs
Mens togene tok fem døgns pause på nordre del av Hovedbanen 16.-22. august, gjorde Bane NOR en rekke jobber på strekningen. På Nordby gikk et 200 tonns kranløft etter planen.
Da arbeidsperioden startet fredag kveld, ble sporet gravd over og spuntvegger av stål ble presset ned i grunnen der undergangen skal komme. På forhånd var ei bruplate på 200 tonn støpt ferdig på stedet, og natt til mandag 19. august ble denne løftet på plass.
– Denne plata fungerer som ei midlertidig jernbanebru fram til den blir toppen av kulverten. Etter hvert fjerner vi massene under brua, før vi støper sideveggene og bunnen av kulverten, sier prosjektleder Ronny Eirik Hansen i Bane NOR Utbygging.
Puten av komprimerte masser som bruplata hviler på, er etablert med millimeterpresisjon, og det krevdes også stor nøyaktighet ved selve løftet. I forkant tok det én uke å montere den svære spesialkrana som utførte operasjonen.
– Planleggingen av løftet har pågått et års tid, og det var veldig godt å se at alt gikk som det skulle, sier prosjektlederen, før han legger til:
– Dessverre fikk vi en hendelse i etterkant som førte til noen små setninger, og vi måtte gjøre utbedringer og beregninger for å være helt sikre på at brua var stabil før vi satte togtrafikken på. Men selv om vi hadde utfordringer underveis, greide vi å lande trygt og i tide med det som skulle gjøres, framholder Ronny Eirik Hansen, som sender en takk til alle som stod på i disse hektiske dagene.

Natt til mandag 19. august ble denne plata på 200 tonn løftet på plass ved Nordby. Først skal den fungere som ei midlertidig jernbanebru, senere blir den toppen av den nye kulverten som skal bygges. Lars Baastad, Bane NOR
Publisert: 25. juni 2024 klokken 12:30
Oppdatert: 28. mars 2025 klokken 10:56