Dobbeltsporutbyggingen avdekket jernalderlandsby ved Dilling

Kulturhistorisk museum har nå oppsummert de arkeologiske utgravingene på Dilling i boken "Den komplekse jernalderbosetningen på Dilling".

  • Nytt dobbeltspor Sandbukta-Moss-Såstad
  • Prosjektnyheter

Publisert: 7. november 2024 klokken 10:20

Bilde av tre mennesker som snakker om boken.

Førsteamanuensis Lars Erik Hjerpe (høyre) forteller om utgravingen til Bane NORs byggeleder Stian Fagerland og prosjektsjef Per Olav Moslet. Foto: Øystein Stavdal Paulsen, Bane NOR.

Utgravingene fant sted i 2017 og 2018 fordi dobbeltsporet fra Sandbukta til Såstad skulle forbi området.  Det er den største arkeologiske utgravingen på Østlandet noen gang. Etter 2018 har forskerne brukt flere år på å tolke funnene, og resultatet foreligger nå i bokform (åpnes i ny fane)(ekstern lenke).  Tirsdag 5. november var det lansering av boken i lokalene til Kulturhistorisk museum i Oslo sentrum. 

I henhold til Kulturminneloven er det Bane NOR som har finansiert  utgravningene. 

Stor utgraving

Til sammen ble det undersøkt 60 mål, fra jernbaneovergangen ved Pollestad og videre mot Dilling og Carlberg. Det ble funnet spor etter mer enn 130 bygninger eller deler av bygninger og graver, kokegroper og en rekke andre spor etter liv fra hundreårene omkring Kristi fødsel.

Unike funn

Lars Erik Gjerpe, førsteamanuensis ved kulturhistorisk museum har ledet prosjektet. Han sier funnene er unike, og at de dokumenterer den første jernalderlandsbyen som er funnet på Østlandet, og den tredje i Norge.

- Etter min mening er det også den best bevarte jernalderlandsbyen, sier Gjerpe. 

Han legger til - Det som er så spennende og kult er det store materialet vårt. Det gjør at vi kan utelukke tilfeldigheter. Normalt graver vi ut 3-4 hus i nærheten av hverandre, men her har vi funnet og undersøkt rundt 130 bygninger. Det har gitt oss mye informasjon om hvordan man bygde hus og hvordan man levde for 2000 år siden, sier Gjerpe.

Foto av selve boken.

Boken ble lansert på en tilstelning i lokalene til Kulturhistorisk museum tirsdag 5. november.

Seks gårdstun

Cappelen Damm beskriver boken slik: Dette er det største sammenhengende boplassområdet fra forhistorien som noen gang er undersøkt på Østlandet. De fleste bygningene var fra eldre jernalder (500 f.Kr.–550 e.Kr.) og særlig fra 200 f.Kr.–200 e.Kr. Da var det i perioder samtidig bebyggelse på seks gårdstun i overgangen mellom rasskråningen og leirslettene.

 Mange som besøkte utgravingene lurte på om bygningene utgjorde en landsby, i så fall den første jernalderlandsbyen på Østlandet, og en av svært få i Norge. I boken drøfter arkeologer og andre eksperter dette og mange andre problemstillinger, som størrelsen på bygningene, dateringen av dem, kontinuitet i bosetningen, gravskikken, hva som ble dyrket, gjødsling, bruken av trær og hvordan alt dette påvirket landskapet rundt bosetningen. Resultatet er en sjelden innsikt i hvordan bosetningen oppstår, endres og til slutt opphører.

Trykk her for å laste ned boken gratis.(åpnes i ny fane)

Les mer om utgravingerne på nettsidene til Universitetet i Oslo(åpnes i ny fane)

Omtale i Moss Avis i 2018(åpnes i ny fane) (betalingsmur) 

Omtale i Khrono i 2018(åpnes i ny fane) (Universitet i Oslo)


Publisert: 7. november 2024 klokken 10:20