Nå kommer solcellene på Drammen stasjon
Nå er vi i gang med å montere solcellepaneler på plattformtakene ved Drammen stasjon. Disse panelene vil produsere nok energi til å dekke forbruket til omtrent 10 eneboliger i året.
Publisert: 4. april 2025 klokken 10:41

Geir Boman Rinde (til venstre) og Morten E. Paulsen er begge byggeledere for elektro på stasjonen. De viser fornøyde fram de første solcellepanelene som ble montert på plattformtaket ved elva. Foto: Anne Mette Storvik, Bane NOR
– Dette blir de første plattformtakene i Norge med solceller, forteller Morten E. Paulsen, byggeleder for elektro i Bane NOR.
Det skal monteres 541 paneler, noe som vil dekke rundt 1087 kvadratmeter av de nye plattformtakene på Drammen stasjon.
Energi til å drifte stasjonen
– Solcellepanelene vil gi omtrent 154 MWh (megawattimer) i året, noe som tilsvarer forbruket til 10 gjennomsnitts-eneboliger. Energien skal brukes til å drifte stasjonen, til lys, ventilasjonsanlegg, varmekabler i trapper, alt som bruker strøm, rett og slett, opplyser Paulsen. Unntakene er kjørestrøm til togene og snøsmelteanlegget på plattformene, det sistnevnte går på fjernvarme.
Lang levetid
– Hvis man ser for seg en strømpris på én krone per kilowattime, er anlegget tjent inn etter cirka 16 år. Men panelene skal vare mye lengre enn det, garantien sier at de skal levere minst 85 prosent ytelse også etter 25 år, forteller Paulsen.

– Det har vært stort fokus i solcellebransjen knyttet til sporbarhet av solcellepanel. Dette har gjort at det i større grad blitt vanlig praksis at panelene blir levert med sporbarhetsrapport. Vi kommer likevel til å kjøre en ekstra sjekk på våre paneler, fra en uavhengig tredjepart, forteller Paulsen. Foto: Anne Mette Storvik, Bane NOR
Krevende montering
Plattformtakene er buede i flere retninger, noe som gjør monteringen krevende.
– Solcellepanelene monteres på skinner som må tilpasses takets utforming. Derfor har vi gjort en prøvemontasje på plattformtak 1, mot elvebredden, forteller Paulsen.

Det flotte, bølgende plattformtaket gir utfordringer når det kommer til montering av solceller. Foto: Anne Mette Storvik, Bane NOR
Etter å ha fått verdifull erfaring, kunne arbeidet fortsette på de nye plattformtakene nærmest stasjonsbygningen.
Må bruke perioder med stans i togtrafikken
Arbeidet med å montere solceller på plattform 4 og 5 er i gang. Disse plattformene er innenfor anleggsområdet og skjermet fra publikum.
– Solcellepanel på plattform 1, 2 og 3 må utføres i perioder med togstans av hensyn til sikkerheten. Vi er avhengige av at kontaktledningen er strømløs for å kunne heise opp materiell og arbeide på takene. I tillegg er det ikke ønskelig å ha publikum under mens vi jobber. Jobben utføres i de periodene det ikke går tog frem mot sommeren, opplyser Paulsen.

Arbeidet med å montere skinner for solcellene er i full gang på de nybygde plattformtakene. Foto: Anne Mette Storvik
Åpner til høsten
11. august skal det gå trafikk på det nye dobbeltsporet mellom Drammen stasjon og Kobbervikdalen. Prosjektet er en del av en større satsing på å forbedre jernbaneinfrastrukturen i Norge og vil gi betydelige fordeler for både reisende og miljøet.
Skrevet av
- Anne Mette Storvik
Publisert: 4. april 2025 klokken 10:41