Vårt arbeid med risikostyring og dyrevelferd

Bane NOR jobber aktivt med risikostyring og etisk forretningsadferd. Vi har også fokus på dyrevelferd og forebygging av dyrepåkjørsler.

Foto: Aksel Gjermstad, Bane NOR SF

Vi jobber med å identifisere og vurdere viktige påvirkninger, risikoer og muligheter gjennom vår risikostyringsprosess.

Vår compliance-funksjon sørger for at vi følger lover og interne regler, og fremmer etisk forretningsadferd. Vi vurderer regelverk, forventninger fra våre eiere, risikoer knyttet til leverandører og bransje, og gjennomfører egenvurderinger av store utbyggingsprosjekter.

Vi ser også på risikoreduserende tiltak og sammenstiller risikobildet. I tillegg gjør vi løpende risikovurderinger ved valg av leverandører og materialer.

For å identifisere, rapportere og undersøke bekymringer om ulovlig oppførsel eller oppførsel i strid med etiske retningslinjer, har vi en varslingskanal der ansatte og andre kan varsle.

Forvaltning av varslingstjenesten inngår i mandatet til compliance-officer, og det er vår compliance-funksjon som leder varslingssekretariatet hvor alle varslingssaker blir behandlet.

Loven og rettspraksis sier at varslingssaker skal forsøkes løst på lavest mulig nivå.

Personvern og etikk

Forretningsadferd inkluderer også respekt for personvernet. Personvernombudet har gjennomført opplæring for 16 ulike avdelinger/grupper, og IKT-avdelinger og anskaffelser har blitt prioritert på bakgrunn av risiko. Det er også gjennomført et webinar om behandlingsprotokoll.

I tillegg har vi identifisert inhabilitet og interessekonflikter som viktige risikoer, spesielt knyttet til leverandørkjeden og forretningspartnere.

Bane NOR har et habilitetsregister og en kontrollplan for å håndtere og rapportere avvik.

Dyrepåkjørsler i forbindelse med togfremføring

Vi er opptatt av dyrevelferd og ønsker ikke at noen dyr skal bli påkjørt av tog.

Vi vet at det er utfordrende, men erfaring viser at løsninger for å redusere antall påkjørsler er sammensatte og ressurskrevende, og at vi oppnår best resultat når flere aktører bidrar sammen.

Vi ønsker å fortsette et godt samarbeid med kommuner, statsforvalter, andre myndigheter, dyreeiere og grunneiere i årene fremover.

Når dyrepåkjørsler skjer, har vi og andre involverte aktører på jernbanen tydelige rutiner for håndtering. Dette innebærer blant annet varsling til dyreeier eller viltnemd/politi, oppryddingsarbeid og registrering av hendelser for utarbeidelse av statistikk.

De siste to årene har det vært en nedgang i antall påkjørte sauer etter at vi har økt satsningen på forebyggende tiltak som vedlikehold og nyetableringer av husdyrgjerder.

Fra å ha rundt 300 påkjørte sauer per år, har vi i 2023 registrert en tredjedel av dette.

Antall påkjørte tamrein er også lavere enn på mange år.

Selv om det er stor variasjon fra år til år grunnet vær og snøforhold, ser vi nå effekten av tiltakene vi har satt i verk. God dialog med reindriftseiere om tiltak og reinflokkenes bevegelser er viktig for å redusere påkjørsler.

  For mer om vårt arbeid med forretningsskikk se kapittel 2.3 i bærekaftsberetningen i Bane NORs årsrapport 2023.  

Les og last ned vår årsrapport for 2023

Redegjørelse for åpenhetsloven

Her har vi beskrevet organisering, driftsområde,
retningslinjer og rutiner for å håndtere faktiske og
potensielle negative konsekvenser for grunnleggende
menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.