Bane NORs innsats for å beskytte biologisk mangfold og økosystemer

Gjennom byggeprosjekter og vedlikeholdsarbeid påvirker vi biologisk mangfold og økosystemer. Derfor jobber vi aktivt for å beskytte naturen ved å gjøre risikovurderinger og samarbeider med andre aktører.

I 2018, da vi skulle bygge en ny jernbanetunnel nær Eidsvoll prestegård, måtte vi flytte småsalamanderne fra den gamle hagedammen ved prestegården til en ny hagedam i området. Den utrydningstruede arten ble reddet, og bestanden har økt. Foto: Hilde Marie Braaten, Bane NOR

Vår påvirkning på naturen

Vi påvirker biologisk mangfold og økosystemer gjennom bygging, drift og vedlikehold av jernbane, samt eiendomsvirksomhet. Dette gjelder spesielt arealendringer og spredning av fremmede arter.

Store utbyggingsprosjekter kan føre til tap av natur når vi bygger ny jernbane eller anlegg for togparkering.

Dette kan skade naturområder direkte eller indirekte, for eksempel ved å dele opp leveområder for dyr og planter.

Støy og forurensning fra byggearbeid kan også påvirke det biologiske mangfoldet negativt.

I tillegg kan store byggeprosjekter spre fremmede arter gjennom massehåndtering, noe som er en stor trussel mot biologisk mangfold og økosystemer.

Drift og vedlikehold

Drift og vedlikehold av jernbanen kan også påvirke naturen. Dette inkluderer aktiviteter i og nær jernbanesporet som påvirker arealer, for eksempel vegetasjonskontroll og midlertidig bruk av områder til riggområder, inkludert lagring av avfall, hogstavfall, materialer og masser.

Vi anerkjenner at vi må samarbeide med andre aktører, da biologisk mangfold og økosystemer strekker seg utover vår virksomhet. Vi samarbeider ofte med andre om bekjempelse av fremmede arter på våre og tilgrensende eiendommer.

Risikovurderinger og mål

Vi gjør risikovurderinger relatert til biologisk mangfold og økosystemer både under planlegging av utbyggingsprosjekter og i andre relevante aktiviteter.

Disse vurderingene er godt integrert i prosjektstyringen, og de viktigste risikoene samles på konsernnivå.

Eksempler på tiltak

  • Småsalamander: I prosjektet Venjar-Langset, som ble ferdigstilt i 2023, ble det gjort tiltak for å beskytte småsalamandere. Anleggsarbeidene påvirket en fredet hagedam, så prosjektet etablerte midlertidige dammer inntil hagen og dammen kunne rekonstrueres over tunnelen i 2023.
  • Dragehode: Planten dragehode er en prioritert art etter naturmangfoldsloven §23. Der denne vokser nær jernbanen, tilpasses vegetasjonskontrollen artens behov. Ved Moelv på Dovrebanen har vegetasjonskontrollen fulgt en skjøtselsplan for å restaurere lokaliteten.

For mer om vårt arbeid med biologisk mangfold og økosystemer, se kapittel 2.3 i bærekraftsberetningen i Bane NORs årsrapport 2023.

Les og last ned vår årsrapport for 2023