Utsatt planovergang på Nordby erstattet med undergang

Planovergangen ved Nordby holdeplass på Jessheim har lenge toppet listen over antall uønskede hendelser i Norge. Men etter tiår på risikotoppen, er den nå erstattet med en undergang og folk kan trygt krysse jernbanen her uten å måtte forholde seg til lys, lyd, bommer og skilt.

  • Nyheter og aktuelt
  • Tiltak langs Hovedbanen nord
  • Prosjektnyheter
  • Hovedbanen

Publisert: 4. mars 2025 klokken 08:06

Barn fra Nordby barnehage klippet båndet og erklærte undergangen for åpnet. Foto: Synne Gevoll Østerlie, Bane NOR

Mandag 3. mars 2025 klippet barn fra Nordby barnehage båndet og erklærte den nye undergangen for åpnet. Statssekretær Cecilie K. Kroglund fra Samferdselsdepartementet låste planovergangen med en stor hengelås.

– Denne planovergangen har lenge tronet på toppen av de mest risikable planovergangene i Norge. Den brukes mye av barn og unge, og jeg vil tro flere foreldre vil sove litt bedre på natta nå som den erstattes med en tryggere løsning, sier Kroglund. 

Planovergangen på Nordby holdeplass er nå historie forsikrer statssekretær Cecilie K. Kroglund, som stengte og låste den. Det er Henning Bråtebæk, konserndirektør drift og vedlikehold i Bane NOR, godt fornøy med. Foto: Anna Langhammer, Bane NOR

Viktig steg for nullvisjonen

Til tross for at alle planoverganger på offentlig vei er utstyrt med lyd, lys og som oftest bom, skjer det ett-to dødsfall på planoverganger i Norge hvert år.  På 1950-tallet var det nærmere 10.000 planoverganger som i en eller annen grad var i bruk, men siden 2006 har det ikke vært lov til å opprette nye planoverganger på det norske jernbanenettet. I dag er det 2.907 planoverganger på jernbanen i Norge, hvorav 1.838 er i drift. Av disse ligger 1.586 på strekninger med regulær togtrafikk, hvorav 356 er utstyrt med veisikringsanlegg og 1.230 er uten veisikringsanlegg.

I transportsektoren jobbes det med nullvisjonen for å motvirke dødsfall og hardt skadde i trafikken. Jernbanen er en av de viktigste og mest sikre transportformene vi har, men vi må hele tiden gjøre alt vi kan for å gjøre den mer sikker, sier Kroglund:

– Dette som skjer på Nordby er en liten, men veldig viktig brikke i arbeidet med nullvisjonen for transportsektoren. Regjeringen ønsker at flere skal ta tog, og det er blant annet fordi jernbanen er en klimavennlig transportform som ikke bruker så mye strøm, men den tar plass. Sikkerheten rundt stasjonene er derfor veldig viktig for å gjøre togtilbudet mer attraktivt, og den nye undergangen bidrar til det store målet. Takk til Bane NOR for at dere kontinuerlig jobber med sikkerheten på jernbanen, og gratulerer til alle barna, naboene og kommunen med en ny og trygg undergang, sier Kroglund.

Vil legge ned flere

Det pågår et langsiktig arbeid i Bane NOR om å fjerne alle planoverganger på jernbanen. Der veier og jernbanespor krysser hverandre har lenge vært kilde til farlige situasjoner og ulykker. 

– Når vi stenger en planovergang og erstatter den med en undergang, så reduseres risiko for sammenstøt mellom tog og trafikanter drastisk. Planovergangen på Nordby har lenge vært den med flest uønskede hendelser og derfor har vi prioritert å få denne planovergangen lagt ned, og gjøre lokalmiljøet tryggere for både store og små som ferdes i trafikken, sier Henning Bråtebæk, konserndirektør drift og vedlikehold, Bane NOR.

Det er mange som fortjener takk for at planovergangen nå stenges for godt.

– Takk til de mange kreftene i lokalmiljøet som har jobbet for å få til dette,  til entreprenøren Railway Infrastructure, NIRAS rådgivere og Ullensaker kommune for godt samarbeid, prosjektleder Ronny Eirik Hansen og alle i prosjektet som har representert Bane NOR som byggherre. Og ikke minst naboene, for tålmodigheten de har utvist underveis i byggeprosjektet, sier han.

Therese Gabrielsen i Nordby barnehage er glad for at både planovergangen er stengt og at det nå blir bilfri vei. Foto: Anna Langhammer, Bane NOR

Foto: Anna Langhammer, Bane NOR

Omfattende samarbeid

Selv om det å legge ned så mange planoverganger som mulig for å gjøre jernbanen sikrere er høyt prioritert, kan arbeidet ta flere år og kreve innsats fra flere kanter.

– På sikt vil vi fjerne alle planoverganger, men det er både et tidkrevende og kostbart arbeid. For å få lagt ned en planovergang er vi helt avhengig av et godt samarbeid med grunneiere og kommune, ettersom reguleringsplaner og rettighetene knyttet til bruken av dem gjør at en slik prosess erfaringsmessig tar lang tid, sier Pål Buset,  prosjektansvarlig for holdningsskapende arbeid i Bane NOR.

Fakta om undergangen på Nordby holdeplass:

  • Tas i bruk fra mandag 3. mars 2025 
  • Byggestart: mai 2024
  • Byggherre: Bane NOR 
  • Rådgiver: NIRAS Norge AS
  • Entreprenør: Railway Infrastructure AS

F.v.: Strekningssjef Kjetil Johnsrud, konsernsjef drift og vedlikehold og Henning Bråtebæk fra Bane NOR, Kamilla Malt Marøy, prosjektleder RIAS, statssekretær Cecilie K Kroglund og Kristin Flygind, prosjektsjef Mesta/RIAS. Foto: Anna Langhammer, Bane NOR


Publisert: 4. mars 2025 klokken 08:06