Sensorovervåking gir færre feil i sporet

Bruk av digital teknologi i vedlikeholdsarbeidet har redusert antall feil som kunne ført til togstans mellom Oslo S og Bestum betydelig. Bruk av sensorteknologi og systematisk datadrevet vedlikehold er et av flere virkemidler for å få flere tog i rute i Oslo – området.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 14. november 2024 klokken 12:37

Hånd holder mobiltelefon som viser data.

Sporovervåkingsappen i bruk ute i sporet. Foto: Marianne Henriksen, Bane NOR

Vi laget for et par år siden et digitalt sporovervåkningssystem der vi får beskjed via en app hvilke objekter i sporet som nærmer seg å bli utslitt eller trenger vedlikehold, før det skaper vansker i togtrafikken. Slik kan vi være i forkant og dra ut og vedlikeholde og hindre feil før de oppstår. Teknologien har gitt veldig gode resultater og forhindret en rekke problemer for frustrerte pendlere i Oslo-området. På strekningen mellom Oslo S og Bestum har initiativet redusert antall fysiske feil i sporet med mellom 30 og 50 prosent de siste to årene. 

Fremtidens vedlikehold er datadrevet 

Applikasjonen er utviklet i tett samarbeid mellom Bane NORs  IKT- avdeling og de avdelingene som har ansvar for drift og vedlikehold, og som har behov for nye tekniske løsninger i arbeidet med å vedlikeholde jernbanen. Gjennom Sporovervåkingsappen får vi informasjon om behov for vedlikehold eller utbytting av komponenter. Det gjør at tidspunktet for vedlikehold avgjøres av tilstand og behov i stedet for etter tidsbestemte regimer. Sensordatainnsikten vises i Sporovervåkingsappen, som overvåkere i Teknisk avdeling i Bane NOR bruker daglig. 

- Teknologien vil få stor betydning for fremtidens drift og vedlikehold av spor og systemer der det skal kjøre tog. Dette gir oss en ny måte å jobbe på, og gjør at vi kan unngå flere togstans og forsinkelser enn nødvending, sier Lars Berge, regiondirektør i Stor- Oslo i Bane NOR. 

Portrettbilde av mann i gult arbeidstøy

Lars Berge, regiondirektør i Stor- Oslo i Bane NOR. Foto: Hedda Nossen, Bane NOR.

Løser ikke alle problemer 

Sensorovervåkningen er ett av flere virkemidler for å få flere tog i rute på Østlandet. Selv om 78, 9 prosent av togene i rush- tid i Oslo- området var i rute i oktober, så er det for mange tog som ikke kjører og kommer når de skal. Det er sammensatte årsaker til forsinkelsene i trafikken, og sensorovervåkningen løser sin del av problemet. ( Se avsnitt lenger ned om dette)   

 - Mange og tunge tog og for små bevilgninger til å vedlikeholde jernbanen gjennom mange år fører til økt slitasje og dermed flere feil som påvirker trafikken. Med sporovervåkingen har vi unngått mange feil som kunne ha stoppet togtrafikken. Dette er svært viktig i vårt pågående systematiske arbeid med å bedre punktligheten i Oslo- området, sier Berge.

Sensordata sendes fra komponenter i sporet og systemene der det kjører tog. De forteller om tilstand og behov for vedlikehold eller feilretting. Våre overvåkere får informasjon fra sensorene i sporet via en digital sporovervåkingsapp. Den gjør det lettere å lokalisere feil på jernbanens systemer, hindre en begynnende feil i å utvikle seg og faktisk finne en feil før den skaper vansker i togtrafikken.

Bane NOR fortsetter nå utrullingen i opplæring i Sporovervåkingsappen i Midt-Norge og på Sør-Vestlandet for at teknologien kan bidra til bedre punktlighet også i disse regionene.

Mann i gult og oransje arbeidstøy jobber i jernbanespor.

Jan Emil Grinden i Bane NOR utfører vedlikehold i sporet. Foto: Marianne Henriksen, Bane NOR.

Sammensatte årsaker til forsinkelser 

Det er ulike årsaker til forsinkelsene og innstillingene i år. Vinterens ekstremvær med mye snø, kulde og vind, flere større hendelser, manglende togsett, flere feil på tog og flere signalfeil er noen av årsakene. 

Over tid har det også vært en sterk økning i togtrafikken. Det er bra for klimaet  og miljøet, men betyr mer slitasje på infrastrukturen. Med så mye gammel infrastruktur, over 90% enkeltspor og så mange tog på skinnene sprer en enkelt feil seg til flere tog og får ofte store konsekvenser.  

- Vi vedlikeholder og fornyer kontinuerlig, og er også glad for at politikerne vil bevilge mer penger til dette, sier Berge.  - Denne teknologien kan hjelpe på å forhindre  feil i sporet, samtidig som vi jobber med å få på plass nytt signalsystem og øker vedlikeholdet generelt for å få enda flere punktlige tog, sier Lars Berge. 

Tre menn i gule arbeidsklær studerer data på PC.

Mannskaper fra Bane NOR Drift og vedlikehold studerer overvåkingsdata fra sporet. Foto: Marianne Henriksen, Bane NOR

 

 

 

 


Publisert: 14. november 2024 klokken 12:37