Kirkens Bymisjon åpner Sporet på Lillestrøm stasjon

Lillestrøm har kommet nærmere hovedstaden og nærmere verden. Med Lillestrøm stasjon har byen også blitt et knutepunkt - og et sted der mange mennesker forsvinner i mengden.

Publisert: 11. oktober 2024 klokken 10:00

dame med briller, oppsatt hår og sort genser lener seg mot et rekkverk

Nå etablerer Kirkens Bymisjon seg på Lillestrøm stasjon, og Marte Borkenhagen i Kirkens Bymisjon er glade for at de kan bidra til en tryggere stasjonen. Foto: Kirkens Bymisjon

Fra og med fredag 11. oktober vil også Kirkens Bymisjon være til stede på stasjonen. Da åpner de Sporet, et møtested for alle som er innom stasjonen.

Lillestrøm stasjon har blitt en stor stasjon i norsk målestokk. Mellom 12 000 og 13 000 mennesker er i snitt innom stasjonen hver dag. Både politiet, kommunen, og vekterne som er på jobb døgnet rundt, vil nå få selskap av Kirkens Bymisjon.

– Kirkens Bymisjon er her for å bidra til at stasjonen skal være et trygt og godt sted å ferdes for alle, forteller Marte Borkenhagen i Kirkens Bymisjon.

Inngangen til Lillestrøm stasjon. Mennesker går til stasjonen.

Lillestrøm stasjon er en stor stasjon i norsk målestokk. 360 000 til 400 000 mennesker er innom i løpet av en måned. Foto: Nikolas Gogstad, Bane NOR

Alle skal føle seg trygge på våre stasjoner

Det er Bane NOR Eiendom som eier lokalene som Kirkens Bymisjon vil disponere hver fredag og lørdag.

– Deres tilstedeværelse blir et nytt og viktig bidrag til de som trenger noen å snakke med, til de som ingen ser, hører, eller vet om. Blant tusenvis av togpendlere som vet hvor de skal, finnes det nemlig mange som ikke finner veien. Som ingen ser, eller som ikke vil bli sett, sier Knut Øivind Ruud Johansen, direktør stasjoner i Bane NOR Eiendom

Det er heller ingen hemmelighet at det også er mennesker innom stasjonen i løpet av en dag som har uærlige hensikter. Særlig i helgene er det episoder med enkeltindivider eller grupper som truer, slåss og i verste fall utsetter uskyldige forbipasserende, eller seg selv for fare.

– Stasjonen skal være et trygt sted å være, den skal være åpen for alle, men den skal ikke være åpen for alt, sier Knut Øivind Ruud Johansen.

Fredeligere stasjoner med Kirkens Bymisjon

– Vår erfaring fra Oslo S, er at Kirkens Bymisjons tilstedeværelse har bidratt til færre konfrontasjoner for vekterne, og at stasjonsområdene i det hele tatt oppleves fredeligere enn før, sier Knut Øivind Ruud Johansen.

Kirkens Bymisjon skal være et supplement til både vektertjenesten og kommunens øvrige oppsøkende virksomhet i bygatene og på stasjonen. Sporet vil holde til midt i stasjonsområdet, og vil både ta imot folk i lokalene, og gå oppsøkende på stasjonen.

– Fra Oslo S har vi erfaring med å møte folk på stasjonen, selv om de ikke skal ut og reise. Noen av dem kan trenge en pause inne hos oss, fordi livet kan være krevende. Det kan være alt fra en krangel med kjæresten til store livsvalg. Vi tilbyr en god prat, når det er det som hjelper. Andre ganger hjelper vi folk til legevakt, NAV, eller andre tilbud i Kirkens Bymisjon. Det behovet har Bane NOR invitert oss i Kirkens Bymisjon til å møte, og vi er glade for å bidra her på stasjonen fremover, sier Marte Borkenhagen.

– Vi er svært godt fornøyde med å samarbeide med en aktør som med sin tilstedeværelse på stasjonen vil fremme trivsel, trygghet og helse, sier Knut Øivind Ruud Johansen. 


Publisert: 11. oktober 2024 klokken 10:00