Inspiserte jernbanebru med drone fra hjemmekontoret
Med direktesendt dronevideo og brueksperter på Teams ble tilstanden på Hølendalen jernbanebru for første gang undersøkt hjemmefra. – Det fungerte overraskende godt!
Publisert: 17. mars 2021 klokken 14:55
Oppdatert: 5. mars 2023 klokken 15:17
I Norge er det over 3000 jernbanebruer. Alle bruene inspiseres hvert sjette år. Slik følger Bane NOR tilstanden på konstruksjonene.
Før jul startet Bane NOR et prosjekt sammen med leverandøren Nordic Unmanned hvor vi tester om vi kan gjennomføre inspeksjon av bruer med droner. Hølendalen jernbanebru var første bru ut.
– Å bruke droner for inspeksjon er ikke noe nytt i infrastrukturbransjen. Nå tester vi muligheten for å sende bilder, som video fra infrarødt kamera, og data fra lasermålinger direkte fra droner til videomøte med ingeniører på hjemmekontor. Det har vi aldri gjort i Bane NOR tidligere, forteller Sverre Kjenne, konserndirektør for Drift og teknologi i Bane NOR.
Praktisk, spesielt i koronatid
– Bruinspeksjon over Teams fungerte overraskende godt. Vi testet et nytt termisk kamera, og nå i koronatid var det veldig praktisk å kunne bruke ny teknologi og fjernvisning for dette! I Teams samlet vi bruingeniører og kolleger som jobber med teknologi. Her diskuterte vi dataene nærmest i sanntid og gav dronepiloten instrukser om hvor vi ønsket dronen skulle kjøre underveis, sier bruingeniør i Bane NOR Ian Willoughby.
Willoughby tror inspeksjon med droner blir et viktig tilskudd til de tradisjonelle inspeksjonene. Gode data øker kvaliteten på rapportene. Spesielt når vi etter hvert kan tolke data og bilder med kunstig intelligens.
Ved å bruke droner sparer vi både tid og penger fordi vi blant annet ikke trenger å sette opp stillas for å gjøre inspeksjonen. Vi unngår også å stoppe togtrafikken, og de reisende kan ta toget som normalt samtidig som broen blir inspisert. Målet er å kartlegge alle jernbanebruer i Norge med bruk av drone.
Europeisk prosjekt
Testen inngår i et prosjekt ledet av International Union of Railways (UIC) som heter Drone4Rail. Det ble dratt i gang av blant andre Bane NOR.
– Det er et behov for mer systematisk arbeid for tilstandskontroll av infrastruktur. Målet med prosjektet er å lage en veileder for inspeksjon av jernbanebruer med bruk av droner, som er felles for alle medlemmene i UIC, avslutter Willoughby.
Publisert: 17. mars 2021 klokken 14:55
Oppdatert: 5. mars 2023 klokken 15:17