Hvordan kan en sporveksel forsinke toget mitt?

Sporveksler gjør at togene kan skifte spor og kjøre dit de skal. Når vi får feil i en sporveksel, må togene stoppe, kjøre saktere eller kjøre en annen rute frem til feilen er rettet.

  • Bane NOR forklarer

Publisert: 14. april 2025 klokken 14:09

Det finnes tusenvis av sporveksler, og mange av dem er utsatt for svært stor belastning fra tett og tung togtrafikk. I Oslo-området kjøres det hundrevis av tog over mange av sporvekslene hvert døgn. Vi byttet nylig ut en sporveksel på Nationaltheatret stasjon som brukes cirka 96 000 ganger i året. Med denne mengden tog er det krevende å forhindre alle feil, selv med hyppig inspeksjon og vedlikehold. 

Feil på sporveksler kan føre til forsinkelser eller innstillinger i togtrafikken. Det er fordi vi må kjøre saktere, finne en annen rute, eller i verste fall stanse togtrafikken om en sporveksel ikke virker som den skal. 

Hva slags feil kan oppstå?

  • Tekniske feil: Motoren eller den mekaniske delen som beveger sporvekselen kan svikte på grunn av elektriske eller mekaniske problemer. 
  • Slitasje: Over tid kan de bevegelige delene av sporvekselen bli slitt og slutte å fungere som de skal. Dette kan skje på grunn av hyppig bruk og belastning fra togene som passerer. Mange og tunge tog sliter også over tid på skinnene, og kan føre til feil i skinnene i sporvekslen. 
  • Vær: Det er montert varmeelementer på de bevegelige delene i alle sporveksler. Likevel kan is, snø og ekstreme temperaturer kan påvirke sporvekslene. For eksempel kan is og snø blokkere bevegelsen av sporvekselen, og ekstrem kulde kan føre til at mekaniske deler stivner. 
  • Hindringer: Små gjenstander som steiner, greiner eller annet avfall kan sette seg fast og hindre at sporvekselen får beveget seg. Av hensyn til sikkerheten kreves det at avstanden mellom skinnene er maks 3 millimeter. Hvis den bevegelige skinnen ikke får lagt seg skikkelig inntil den andre, får ikke toget grønt lys.

Hva er en sporveksel?

  • En sporveksel er en mekanisme som gjør det mulig for tog å bytte fra ett spor til et annet. Tenk på det som et veikryss for tog.  
  • En sporveksler består av flere komponenter. Den har en bevegelig del (tungeskinne) som er tilkoblet en fast spesialskinne (stokkskinne) Disse komponentene gjør det mulig for tog å skifte spor. 
  • De fleste sporveksler styres av en togleder fra en fjernstyringssentral, eller av en togekspeditør på stasjonen. Noen sporveksler betjenes manuelt av jernbanepersonell der tog parkeres og vedlikeholdes.
  • Sporvekslene som betjenes automatisk har en motor som beveger skinnene til ønsket posisjon. Denne motoren kalles en drivmaskin. 

Hvordan passer vi på sporvekslene våre? 

Det viktigste for å sikre at sporveksler virker som de skal er regelmessig inspeksjon og vedlikehold. Vi sjekker derfor sporvekslene jevnlig for å se om de virker som de skal, og om de trenger vedlikehold. 

Når vi vedlikeholder sporvekslene smører vi bevegelige deler, skifter ut slitte komponenter og renser dem for steiner, kvist, kvast og annet rask som kan skape problemer. 

Iblant må sporveksler eller komponenter byttes ut. Dette er et krevende arbeid, og kan bare gjøres når det ikke går tog. 

Når det er meldt om ekstreme værforhold kaller vi også ofte inn ekstra mannskap for å fjerne is og snø manuelt.  Vi har spesialmaskiner som også rydder snø i sporveksler. 

Færre feil med overvåking av sporet 

Vi jobber for å overvåke flere av sporvekslene våre digitalt, så vi kan oppdage slitasje og feil før det fører til stans i togtrafikken. Det er spesielt drivmaskiner og sporvekselvarme som kan overvåkes. Vi kan for eksempel måle strømmen som går til en drivmaskin. Endringer i strømforbruk kan vise at sporvekselen bør smøres eller repareres før feilen gjør at vi må stanse togtrafikken  

Det nye digitale signalsystemet ERTMS vil også føre til økt digital overvåking av sporveksler. Systemet innføres trinnvis frem mot 2034. 

Skrevet av Hedda Nossen Ekstern lenke

Hei, det er jeg som er Hedda, og det er jeg som har skrevet denne saken. Har du tips til lignende historier, eller har du forslag andre temaer vi burde se nærmere på? Send gjerne et tips til redaksjonen.


Publisert: 14. april 2025 klokken 14:09