Vegetasjonsrydding langs jernbanen
Vi rydder jevnlig vegetasjon langs jernbanen. Er du eier eller rettighetshaver til naboeiendom til jernbanen kan du bli berørt av vegetasjonsryddingen.
Hvorfor gjennomfører vi vegetasjonsrydding langs jernbanen?
Vi har jevnlig behov for å rydde trær og annen vegetasjon langs jernbanestrekningene våre. Vegetasjonsryddingen gjennomføres både på vår egen grunn og på naboeiendommer til jernbanen.
Hensikten med ryddingen er å fjerne trær, greiner, busker eller kratt som er, eller som kan bli, farlige eller til ulempe for sikt ved planoverganger og for driften av jernbanen.
Vi rydder vegetasjon blant annet for å:
- Hindre at trær og busker faller ned over sporet eller strømanlegg
- Forebygge snøbrekk
- Unngå løvfall på skinnene
- Hindre rotsprenging i grunnen som ødelegger infrastrukturen
- Redusere risiko for brann langs jernbanen
- Minske risikoen for viltpåkjørsler
- Sørge for god sikt både for togfører og de som skal krysse jernbanen på en planovergang.
Vi har årlig flere slike hendelser, og arbeidet er viktig for å ivareta sikkerheten og punktligheten langs jernbanen. Dersom sikten ikke er god nok, må togene kjøre saktere. Trær, greiner og kratt som er farlig for jernbanedriften, vil føre til stans i togtrafikken. Det får konsekvenser for reisetid og punktlighet.
Noen ganger må vi for eksempel også fjerne fjellknauser og masser langs jernbanen der det er til hinder for sikten.
Informasjon om vegetasjonsrydding
Regler for rydding av vegetasjon på naboeiendom finner du i jernbaneloven § 10 tredje ledd(åpnes i ny fane).
Bestemmelsen gir Bane NOR mulighet å rydde trær og annen vegetasjon slik at det blir sikker drift for togene. Vi ivaretar også sikkerheten til omgivelsene.
Ryddingen gjelder den delen av naboeiendom som ligger innenfor et belte på 30 meter avstand fra midten av nærmeste jernbanespor. Bane NOR kan pålegge eieren av naboeiendom å felle trær og fjerne vegetasjon innenfor denne sonen. Et slikt pålegg er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven.
Selv om du får et pålegg om å fjerne trær eller annen vegetasjon, vil det være Bane NOR selv som sørger for og vil stå som ansvarlig for vegetasjonsryddingen. Vi vil ha ansvaret for det praktiske arbeidet selv, på grunn av strenge sikkerhetskrav som gjelder arbeider nær jernbanesporene.
Før vi starter vegetasjonsrydding på din eiendom vil du bli kontaktet skriftlig. Vi sender ut brev med opplysninger om regler, rettighetene dine, om tidspunkt for rydding i områdene hvor du har eiendom, kontaktinformasjon og hvordan vi planlegger oppdraget.
Vi vil ikke starte noen form for arbeid med vegetasjonsrydding på naboeiendommer før det er inngått en avtale mellom deg som grunneier og Bane NOR. Avtalen utformes av Bane NOR, og skal sikre interessene til begge parter. Avtalen inneholder blant annet bestemmelser om hvilket område på din eiendom som skal ryddes for vegetasjonen, hvordan arbeidet skal gjøres og tilbud om erstatning.
Avtalen har også bestemmelser om fremtidig vegetasjonsrydding.
Bane NOR ønsker å inngå frivillig avtale med alle grunneiere som berøres.
Blir vi ikke blir enige om en frivillig avtale må Bane NOR fatte et vedtak etter jernbaneloven som bestemmer at vegetasjonen skal fjernes. Et slikt vedtak følger forvaltningslovens regler og saksgang.
Før det fattes et vedtak vil du få mulighet til å si din mening innen en frist som blir varslet av Bane NOR.
Hvis du er uenig i Bane NOR sit vedtak om vegetasjonsrydding kan du klage til Jernbanedirektoratet. Du vil få nødvendig informasjon om hvordan du kan klage dersom det blir aktuelt.
Dersom du og Bane NOR ikke blir enige om erstatningen for vegetasjonsryddingen kan dette spørsmålet avgjøres i en skjønnsprosess for domstolene. Bane NOR må dekke utgiftene til en slik sak i tingretten, blant annet nødvendige utgifter til advokat for å hjelpe deg i retten.
Vi inngår individuelle avtaler med hver grunneier om hvordan arbeidet med vegetasjonsryddig skal gjennomføres.
I skog- og utmark vil vegetasjonsrydding i størst mulig grad bli utført som ordinær tømmerhogst. Vi bruker utstyr tilpasset vært oppdraget. Noen steder er det aktuelt å bruke hogstmaskin, mens andre steder må vi bruke motorsag og traktor.
I mange tilfeller vil vi også måtte ha nødvendig adkomst over eiendommen din, for å rydde vegetasjon langs jernbanen.
Virket fra hogsten tilfaller grunneier, og vi samler dette på nærmeste egnede lunneplass.
Alternativt erstatter vi tømmerverdien for virket, mot av Bane NOR blir eier av det.
Greiner, krattskog og trær som ikke har måleverdi som tømmer vil normalt ligge igjen som kompostering på stedet.
Når vi må utføre vegetasjonsrydding ved innmark, nær bebyggelse og langs hager vil vi på samme måte avtale gjennomføringen med deg. Hogst og rydding blir i de tilfellene som oftest gjort med motorsag, annet manuelt utstyr og traktor.
Når vi må gjennomføre vegetasjonsrydding på naboeiendom kan det medføre ulemper og skader. Du som berørt grunneier kan ha krav på erstatning fra Bane NOR for ulemper og skader som oppstår som en direkte følge av vegetasjonsryddingen. Dette er en hovedregel. Det finnes unntak fra dette, når Bane NOR tidligere har nedlagt forbud mot planting innenfor sonen på 30 meter fra nærmeste jernbanespor.
Det er jernbaneloven § 10 fjerde ledd som gir reglene for erstatninger.
For areal som berøres av vegetasjonsrydding langs banen i skog og utmark tilbyr vi erstatning for tap fremtidig skogproduksjon. Dersom skogen som fjernes ikke er hogstmoden, erstattes venteverdien (tapet i forhold til volumet av forventet skog når den er utvokst).
Erstatning for arealer på innmark, i hager eller nær bebyggelse må vurderes individuelt. Erstatningen vil bli fastsatt etter samme regler og prinsipper som gjelder ved ekspropriasjon.
Ønsker du å rydde vegetasjon?
Ønsker du å rydde vegetasjon eller hogge trær langs jernbanen?