Oppdag en spennende karriere som toginformatør
Cecilie Stensrud har jobbet i snart to år med operativ trafikkinformasjon for Bane NOR. Hun jobber ved trafikkstyringssentralen sentralt i Oslo, hvor hun bidrar til å gi tusenvis av reisende god informasjon når de reiser med tog.

Stensrud jobber som toginformatør og anbefaler andre å søke jobb i et spennende og fleksibelt arbeidsmiljø med gode kollegaer. Foto: Benjamin Bakken, Bane NOR
Våre toginformatører spiller en viktig rolle i å gi kunder nøyaktig og oppdatert informasjon om reisen sin, og arbeidsdagen deres er alt annet enn kjedelig.
Som toginformatør har man ansvaret for å overvåke og fjernstyre informasjonstavler på togstasjonene, samt sørge for at reisende får oppdatert informasjon både via høyttalere, trafikkmeldingssidene på banenor.no og NÅ-appen.
Alltid riktig informasjon
Cecilie Stensrud har jobbet i to år som toginformatør hos Bane NOR og trives med jobben.
– Kundeinformasjon innebærer alt fra å informere om sporendringer og forsinkelser til å varsle om uventede hendelser, som for eksempel at et tog har stanset på grunn av tekniske problemer. Toginformatørene sørger rett og slett for at kundene får den informasjon de trenger for å gjøre gode valg, i flere kanaler. Denne rollen krever både konsentrasjon og evne til å håndtere raske endringer i et hektisk arbeidsmiljø.
Stensrud forklarer:
– Det er viktig at informasjonen som kommer ut ved oppståtte avvik er så presis og tydelig som mulig. For å sørge for dette gjør vi mange små og store operasjoner. Reisende skal alltid kunne stole på at de får riktig informasjon, uansett hva som skjer.
En allsidig og spennende arbeidsdag
Toginformatører jobber tett sammen i et tverrfaglig miljø ved trafikkstyringssentralene i Oslo, Drammen, Bergen eller Trondheim. Disse sentralene er nervebunten for all trafikkstyring, hvor alt fra togveier til signaler og passasjerbehov overvåkes kontinuerlig.
– Hverdagen hos oss er uforutsigbar. Selve arbeidsoppgavene er like fra dag til dag, men du vet aldri hva du møter på jobb, sier Stensrud.
Noen vakter er hektiske med mye å gjøre, spesielt i rushtiden, mens andre er roligere. Men uansett er det viktig å være fokusert – jobben handler mye om sikkerhet. I tillegg er det viktig med gode kommunikasjons- og samarbeidsevner.
– Vi er mange på jobb i sentralen samtidig, så tydelig kommunikasjon er viktig for å sikre at informasjonen som sendes ut til enhver tid er korrekt. Som toginformatør samarbeider en med flere togledere gjennom vakta, i tillegg til andre toginformatører, gruppeleder og vaktleder, sier Stensrud.
Tøffe, men forutsigbare utfordringer
Cecilie mener en av de mest interessante delene av jobben er hvordan toginformatører håndterer avvik og uforutsette hendelser.
– Når det oppstår noe uforutsett som vil få større konsekvenser for trafikken, er det klare rammer for hvordan vi skal håndtere ulike situasjoner, noe som gir en trygghet i en hektisk hverdag. Det er som å ha en mal for hvordan vi skal løse problemer raskt og effektivt, forklarer Stensrud.
Toginformatørene bruker en tekstbank med en standard som vi forholder oss til når vi lager trafikkmeldinger. Aksjonskort og hendelser må sees i sammenheng, og som toginformatør må man evne å forstå hva man leser og hva som må formidles ut ifra situasjonen man står i.
Godt arbeidsmiljø og utviklingsmuligheter
Toginformatørene jobber i en 3-skiftsordning som dekker hele døgnet, også helger og høytider. Dette betyr at teamet blir tett sammensveiset, og Stensrud legger vekt på det gode arbeidsmiljøet.
– Vi er et team som støtter hverandre og vi har et sterkt fellesskap. Jeg har en leder som ser meg, og det er mange muligheter for personlig og faglig utvikling. Her er det høyt under taket, mye humor og vi er flinke til å ha sosiale sammenkomster utenfor arbeidstid. Jeg trives veldig godt, og vil absolutt anbefale andre å søke jobb hos oss, avslutter Stensrud.