Trafikkopplæring
Trafikkopplæring er utdanningen for deg som vil jobbe med å styre jernbanetrafikken i Norge, enten som togleder eller togekspeditør. I disse rollene vil du samarbeide tett med andre fagarbeidere på jernbanen, for å sikre at de reisende kommer trygt frem.
På denne siden:
Vi søker nå flere Trafikkstyrere og Togledere:
Søk på stillingene som Trafikkstyrer her.(åpnes i ny fane)
Søk på stillingene som Togleder her.(åpnes i ny fane)
Utdanningene foregår ved Bane NOR Jernbaneskolen. Under opplæringen som togleder eller togekspeditør er du ansatt i Bane NOR. Det er krav om bestått 3-årig videregående skole eller fagbrev for å ta utdanningen. I tillegg er det ønskelig med gode IT-kunnskaper, god skriftlig og muntlig framstillingsevne på norsk, og gode engelskkunnskaper. Du vil også gå gjennom arbeidspsykologiske tester og helsetest som en del av rekrutteringen.
Trafikkstyrer
Trafikkstyrer forkortes ofte TXP, og kan også kalles togekspeditør. Som trafikkstyrer kontrollerer og styrer du togtrafikken på egen stasjon, og gir trafikkinformasjon til de reisende.
Sammen med togleder sørger togekspeditøren for at trafikkavvikling på jernbanenettet skjer på en sikker og effektiv måte.
Vanlige arbeidsoppgaver for en trafikkstyrer:
• Overvåke og styre togtrafikken på egen stasjon og ikke-fjernstyrte strekninger mellom stasjoner
• Gi informasjon og veiledning til publikum
• Følge retningslinjer for løsninger ved avvik
Trafikkstyringen er skiftarbeid, og mange stasjoner og trafikkstyringssentraler er døgnåpne. Dette er derfor en ansvarsfull jobb som krever at du er selvstendig og nøyaktig, og at du kan arbeide under hektiske forhold. Jobben går i all hovedsak ut på å bidra til en sikker og effektiv trafikkstyring, både for passasjertransport og godstrafikk.
Utdanningen varer i ca. ni måneder, og opplæringen er lønnet. Losji dekkes også ved behov. Etter utdanningen kan du søke stillinger som togekspeditør over hele landet. Utdanningen er delt inn i en praktisk og en teoretisk del. Fordelingen mellom teori og praksis er ca. 50/50, og foregår som regel vekselvis med 2 uker teori og praksis annenhver gang.
Den teoretiske delen foregår ved Bane NOR Jernbaneskolen på Grorud i Oslo. Her er det både vanlig klasseromsundervisning, i tillegg til trening i en realistisk modelljernbane. Denne fungerer som en simulator, hvor flere oppgaver kan øves på og testes under trygge rammer.
Praksisopplæringen foregår på en stasjon tilknyttet ditt valgte geografiske område, eller stasjonen som er best egnet til opplæringen.
Møt barnevernspedagogen som ble trafikkstyrer
Eirin Haugen gjorde et uvanlig bransjesprang da hun satset på å bli Trafikkstyrer. Nå vil hun skape Europas sikreste jernbane, men har flere mål i sikte for togkarrieren.
Hvordan Trafikkopplæring åpnet dørene til nye muligheter i Bane NOR
Mari Saxegaard begynte på sin Trafikkopplæring høsten 2016. Når vi spurte Mari om det var tilfeldig at hun endte opp på tjenestekontoret kun 1,5 år etter hun var ferdig utdannet Trafikkstyrer svarer hun med en liten latter, Ja takk, begge deler.
Hvorfor trenger jernbanen fortsatt mennesker i systemene?
Husker du Emma Louise Strøm? Trafikkstyreren storslått blå og rød uniform på Eina stasjon. Trenger vi fortsatt henne etter ERTMS er rullet ut?
Lønnet utdanning ga trygg og meningsfull jobb
Kort, lønnet utdanning og sikret jobb er virkeligheten ved utdanningene til trafikkstyrer eller togleder på jernbanen.
Togleder
Som togleder har du hovedansvaret for å styre trafikken på en banestrekning fra en trafikkstyringssentral. Tradisjonelt har kravet for å bli togleder vært at du først utdanner deg som togekspeditør, og opparbeider deg erfaring. Fra september 2024 starter vi for første gang en direkteutdanning for togledere på Jernbaneskolen i Oslo, uten krav til tidligere erfaring. Direkteutdanningen foregår i tillegg til den eksisterende grunnutdanningen for de med TXP-kompetanse.
En togleder jobber med å overvåke og styre togtrafikken i et større geografisk område, og sørger for at togene går i rute.
Vanlige arbeidsoppgaver for en togleder:
• Overvåke og styre trafikken i et større geografisk område
• Sørge for at togene går i rute
• Følge retningslinjer for løsninger ved avvik
• Fordele restkapasitet
Dersom det skjer et uhell eller en ulykke skal togleder straks sette i verk nødvendige tiltak for å begrense eventuelle skader på personer og kjøretøy. Dette gjelder også når det er fare for slike hendelser. Toglederen har det øverste operative ansvaret for togtrafikken.
• Den teoretiske opplæringen for togledere foregår både ved Jernbaneskolen på Grorud, samt ved Campus Nyland, en del av Jernbaneskolen opplæringslokaler. Her er det både vanlig klasseromsundervisning, i tillegg til trening i en simulator hvor man kan øve på krevende arbeidsoppgaver i trygge omgivelser.
• Trafikkstyringssentralene står for den praktiske delen av opplæringen.
• Direkteutdanningens opplæringsløp varer i ca. 16 måneder, og består av fire moduler.
• Toglederutdanningen for de med TXP-kompetanse varer i ca. 6 måneder, og består av to moduler.
• Toglederelevene må oppfylle helsekravene og bestå arbeidspsykologiske tester.
Bli «flygeleder» for jernbanen!
Behovet for togledere er så stort at Bane NOR starter en ny, lønnet utdanning der du er sikret jobb ved en av togledersentralene. Kan Sindre friste deg til å søke?
Det investeres mye penger i jernbanen og det er gøy å være med i prosessen med ny teknologi
Sindre Håkonsen Lundemo