Banefag
Som banemontør jobber du med bygging og drift av jernbanen, og du har et stort ansvar for sikkerheten på norsk jernbane.
Banemontør
Banemontøren jobber tett sammen med andre fagarbeidere for å gjøre togreisen så trygg og komfortabel som mulig for de reisende. Banemontøren skal vurdere sporets tilstand med hensyn til sikker togframføring. Dine oppgaver som banemontør er å bygge, drifte og vedlikeholde jernbanespor. I tillegg må du ha kjennskap til tunneler, fyllinger, broer og drenering.
Etter en fullført utdannelse innen Banefag vil du oppnå fagbrev som Banemontør. Under utdannelsen jobber du som lærling i en lærebedrift. Opplæringskontoret for jernbanesektoren er ansvarlig for opptak og søknadsprosess.
Hva består kurset av?
Bane NOR Jernbaneskolen står for den teoretiske opplæringen av banemontørlærlinger. Opplæringsløpet inneholder moduler og fysiske samlinger. Praktisk opplæring foregår hos lærebedriften hvor kandidaten er ansatt.
Ønsker du å utdanne deg som banemontør? Kravene for fagbrev og søknad om læreplass finner du på nettsidene til Opplæringskontoret for jernbanesektoren(åpnes i ny fane).
Etterutdanning innen banefag
Etterutdanning innen banefag gjøres hos Bane NOR Jernbaneskolen, og på skolens øvingsannlegg på Hauerseter.
Repetisjonskurs for banemontører
Som Banemontør må du opprettholde din formelle kompetanse ved å ta et repetisjonskurs hvert tredje år. Med fullført kurs og godkjent eksamen vil du beholde tittelen “Godkjenner av spor”. Kurset går over tre dager og avsluttes med eksamen.
Kurset inneholder følgende emner:
- HMS
- Sporets underbygning
- Sporets trasé
- Sporets overbygning
- Sporveksler
- Helsveist spor
- Dokumentasjon
- Anlegg langs sporet
Du velger selv om du ønsker å ta kurset som et digitalt kurs, eller som klasseromskurs. Faginnholdet er det samme på begge variantene av kurset. Klasseromskursene avholdes ved Jernbaneskolen i Oslo, med avsluttende skriftlig prøve som gjøres gjennom læringsplattformen ItsLearning.
De digitale kursene består av e-læringsleksjoner, øvelser og leksjoner på Teams. Eksamen foregår elektronisk på ItsLearning.
- Ved påmelding til kurset må du vise ditt fagbrev som Banemontør.
- Det kreves gyldig ID for å gjennomføre eksamen. ID-sjekk blir foretatt i forkant av eksamen og gyldig ID er dermed et krav for at du skal kunne gjennomføre eksamen.
- Det kreves at du bruker din egen PC for gjennomføringen av kurset, og til eksamen.
Nøytralisering av helsveist spor
Jernet i jerbanesporene reagerer på sine omgivelsestemperaturer. Et sveiset spor trenger derfor å nøytraliseres til en bestemt temperatur for at jernet skal være stabilt i ulike temperaturer.
På dette kurset lærer du hvordan dette gjøres, og ved godkjent eksamen blir du sertifisert til å utføre dette arbeidet. Kurset gir deg en praktisk og teoretisk kunnskap som du trenger for å utføre dette arbeidet. Kurset gjennomføres på to dager og avsluttes med en eksamen.
Etter fullført kurs vil du:
- Kunne utføre og være ansvarlig for nøytralisering av helsveist spor
- Kunne kontrollere at sporet tilfredsstiller banetekniske krav til helsveist spor
- Utføre nødvendig spenningsfrigjøring av skinner
- Beregne nødvendig forlengelse av skinner
- Forlenge og kontrollere forlengelse av skinner med strekkapparat og varmevogn
- Kontrollere sporets beliggenhet i forhold til løfteskjema og VUL
Kurset er rettet mot Banemontører og Banereparatører som skal ha sertifisering for nøytralisering av helsveist spor.
Det er Force Technology som er ansvarlig for sertifiseringen.
Kurset holdes på Hauerseter, et øvingsanlegg som er en del av Bane NOR Jernbaneskolen. Ved påmelding får du informajson om hva du selv må ta med til kurset.
Du må ha et fagbrev som banemontør, eller som banereperatør.
I tillegg må du ha deltatt i sveiselag i minimum et år, eller ha utført minimum 20 sluttsveiser.
Logg inn på vår kursportal
Her finner du kurstilbudet og registrering for kursdeltakelse.
Bane NOR Jernbaneskolen
Jernkroken, Østre Aker vei 256, 0976 Oslo