Om Bane NOR Jernbaneskolen
Vi er jernbanesektorens ledende kurssenter og leverandør av jernbanefaglig opplæring. Velkommen til oss!
Vi tilbyr jernbanefaglig opplæring
Jernbaneskolen er den foretrukne kompetanse- og kursleverandøren til Bane NOR, Bane NORs samarbeidspartnere og leverandører innen jernbanefag og trafikkutdanning. Jernbaneskolen skal sikre et opplæringstilbud som gir nødvendig kompetanse for ansatte som jobber med utbygging, drift og vedlikehold av jernbanen.
Vi har moderne øvingsanlegg og benytter e-læring, simulering og praktisk tilnærming i undervisningen. Vår styrke er tverrfaglighet, noe som kommer til nytte i opplæring der ulike faggrupper skal samhandle, for eksempel gjennom øvelser i våre integrerte simulatorer.
Bane NOR Jernbaneskolen skal:
- Være jernbanesektorens ledende tilbyder innen jernbanefaglig opplæring
- Tilby høy kvalitet i alle kurs og utdanninger
- Sikre kvaliteten på alle leveranser og i alle ledd
- Arbeide tett sammen med kravstillere for å sikre at kursene inneholder opplæringen kravstillerne etterspør
- Levere det antall kurs og utdanninger som jernbanesektoren har behov for
- Sørge for at all opplæring skjer i trygge omgivelser
- Til enhver tid være oppdatert på gjeldende lover, regler og forskrifter
Jernbaneskolens historie
Jernbaneskolen ble åpnet i 2005 på oppdrag fra Samferdselsdepartementet. Departementet ønsket et enhetlig, fremtidsrettet og samlende kompetansesenter for hele jernbanesektoren. Videre ønsket de å sikre like forutsetninger for alle aktører i en sektor som stadig blir mer konkurranseutsatt, og på den måten være operatøruavhengig og nøytral.
Vi har fokus på sikkerhet og kvalitet i alle ledd, og skolen er ISO-sertifisert etter standard 9001:2015 Kvalitetsledelse. Jernbaneskolen arbeider kontinuerlig med forbedring av kvaliteten på skolens opplæring gjennom tett samarbeid med sektoren og evalueringer fra skolens brukere.
Våre øvingsanlegg
På Jernbaneskolen har vi flere øvingsanlegg hvor kursdeltakere og studenter kan øve seg på relevant praktisk arbeid.
Hauerseter øvingsanlegg
På Hauerseter har vi et 450 m langt spor med innlagt sporveksel, kontaktledningsmaster i monteringshøyde, samt et komplett lavspenningsanlegg som benyttes til praktisk opplæring i ulike kurs og etterutdanninger. Øvingsanlegget kan også brukes til tverrfaglige beredskapskurs. Her kan kursdeltakere og lærlinger øve på bygg, drift og vedlikehold av jernbanens infrastruktur i trygge omgivelser.
Grorud øvingsanlegg
Her ligger vårt kontor og hovedanlegg. For å gjøre opplæringen så virkelighetsnær som mulig, har vi flere tekniske øvingsanlegg i Jernkroken på Grorud. I øvingsanleggene tilbys praktisk-teoretisk opplæring til lærlinger, studenter og kursdeltakere. For signalfag har vi flere signalanlegg som benyttes undervisningen. Veiledere for lærlinger og bedrifter i jernbanesektoren leier anleggene i ledige perioder for praktisk trening i sikre omgivelser.
Trafikksimulator
Simulatoren på Campus Nyland blir hovedsakelig brukt i grunnopplæring av toglederaspiranter, og for årlig trening av erfarne togledere, såkalt Periodisk Togleder Trening (PTT). Det er tre arbeidsplasser for togledere. Simulatorene kan kjøres hver for seg eller flere simulatorer i samme scenariet. Med simulatoren kan det trenes på de fleste momenter som en togleder skal håndtere.
Desk-simulatorer (ERTMS-simulatorer)
ERTMS-simulatorer benyttes for å trene på spesifikke tema, hovedsakelig innen lokomotivførerutdanningen og signalfag. Det kan lages spor og situasjoner i alle tenkelige varianter.
Scenariene kan «fryses» ved gitte punkter, og det kan stilles spørsmål, eller gis informasjon, som henger sammen med den konteksten studenten befinner seg i.
ATC-testbenk
ATC-testbenk består av ekte utstyr fra tog og en PC med program som «lurer» ATC-datamaskinen til å tro at den kjører tog med diverse hastigheter og vilkår. Maskinen vil reagere og gi informasjon, som om den stod inne i toget.
Testbenken brukes til opplæring og forskning på ATC.
Vi har utstyr som kan teste ut ATC på en strekning som er i ferd med å bli prosjektert. Det er også mulig å kopiere en del av en strekning og teste ATC der. Vi har mulighet til å lage fiktive strekninger for å oppnå grunnforståelse av systemet.
Her finner du oss
Til fots er det:
- 12 min fra Grorud togstasjon eller Haugenstua Stasjon.
- 2 min fra bussholdeplassen i Haavard Martinsens vei (mot sentrum) og Jernkroken (fra sentrum), med buss nummer 64B, 65, 67, 105, 313, 345, 433 og 435.
- 20 min fra Grorud T-banestasjon.
Bane NOR Jernbaneskolen
Jernkroken, Østre Aker vei 256, 0976 Oslo