Fra spansk entreprenør til kvalitetsrådgiver i Bane NOR
Elena Cuellar er fra Spania og har jobbet for det spanske entreprenørselskapet OHLA i mange år. Jobben førte henne først til Canada, før hun begynte å jobbe i Norge på EPC Ski prosjektet, som er en del av Follobanen. Nå har Elena jobbet som kvalitetsrådgiver i ett år i Bane NOR, og stortrives.
I Bane NOR jobber vi for at alle skal få være seg selv uavhengig av etnisitet, seksuell orientering, alder, religion og kjønn. Et arbeidsliv med et mangfold av mennesker med ulik bakgrunn, språkkunnskap og kulturell forståelse kan bidra til innovasjon, vekst og verdiskaping. Elena er glad for mangfoldet som er i Bane NOR. I starten var språket den største utfordringen, men det gikk fort å bli bedre på norsk. - Jeg har positive erfaringer med at mennesker med ulik bakgrunn jobber bra sammen. Jeg ser bare fordeler når ansette fra ulike land og kulturer samarbeide, vi har mye å lære av hverandre. I Bane NOR er det flere med utenlandsk bakgrunn, sier Elena.
– Det er så flott i Bane NOR at det er en god blanding av menn og kvinner i alle posisjoner. Også i ledende posisjoner er det mange kvinner, sier Elena. På selveste kvinnedagen lanserte Bane NOR et nettverk for teknologi-kvinner, Women in Tech Bane NOR. Nettverket skal skape et fellesskap dedikert til å styrke kvinner i teknologibransjen. Målet er å skape en plattform for inspirasjon, kunnskapsdeling og støtte. Nettverket skal bidra til å forme en inkluderende fremtid i tech-verdenen og internt i Bane NOR.
Fleksibiliteten i arbeidshverdagen i Bane NOR trekker Elena frem som en viktig faktor for mange. Å kunne benytte seg av flexi-tid innimellom, er for mange avgjøre for å få arbeidslivet og hverdagslivet til å gå opp. - Når du har større fleksibilitet får du hverdagen bedre til å gå opp, og da vil man også prestere bedre på jobben, mener hun. Elena presiserer at det i prosjektarbeider ofte kan variere i arbeidsmengde gjennom prosjektene, og at det er viktig at man kan brette opp ermene og yte litt ekstra i perioder når det trengs.
Da Elena skulle bytte arbeidsgiver fra entreprenør til Bane NOR, var det noen som mente at hun kom til å kjede seg. Men Elena opplever ikke arbeidssituasjonen i staten som kjedelig, heller stikk motsatt. - Jeg jobber i tre prosjekter i forskjellige faser, prosjektering og utbygging. Derfor får jeg ulike oppgaver, og hver uke er annerledes. Det er mye å gjøre, og jeg føler at jeg påvirker teamet og prosjektet. Hos entreprenører har jeg kun erfaring fra å jobbe i byggefasen. Derfor er det spennende for meg å være med helt fra prosjektets start, gjennom utbyggingsfasen og til ferdigstilling av byggeprosjekt, sier Elena.
- Den aller største fordelen jeg ser med å ha jobbet hos en entreprenør tidligere, er nok i utarbeidelsen av konkurransegrunnlag og kontrakter. Det kan være ulikt hva entreprenør og byggherre tenker i denne delen av prosessen, og da er det en god erfaring å ha, sier Elena
Da OHLA ga Elena muligheten til å flytte til Norge, fikk hun 2 uker på å bestemme seg før hun skulle reise. Elena er glad hun hoppet på muligheten som førte henne til Norge. - Nå har jeg vært i Norge i 7 år, men da jeg kom hit først syns jeg det var kaldt og mørkt. Men jeg liker naturen og fjellene her, og å gå på ski og andre uteaktiviteter. Jeg har ingen planer om å flytte, avslutter Elena.