Bli «flygeleder» for jernbanen!

Behovet for togledere er så stort at Bane NOR starter en ny, lønnet utdanning der du er sikret jobb ved en av togledersentralene.

Publisert: 30. januar 2024 klokken 14:34

Etter utdanningen kan det være Sindre Lundemo blir en av dine kolleger. Sindre har jobbet som togleder i over fem år og stortrives fortsatt i jobben!

– Det høres kanskje ut som en forslitt klisje, men jeg elsker jobben min og gleder meg til å gå på jobb med artige kollegaer og et kjempemiljø. 

«Flygeleder for tog»

Sindre Lundemo sitter foran togleder skjermer

Sindre trives godt som jernbanes "flygeleder" Celine Grøstad, Bane NOR

Da kan du trygt krysse av godt miljø på jobben, men du lurer kanskje fortsatt på hva en togleder egentlig gjør?

Togledere overvåker og styrer togtrafikken slik at flest mulig tog til enhver tid ankommer stasjonene i rute på en sikker måte.

− Når folk spør hva jeg jobber med pleier jeg å forklare det enkelt med at jeg på en måte en flygeleder for tog. Forskjellen er at jeg har ikke så mye rom å spille på som man har i lufta.

Sindre forteller også om ett yrke som krever konsentrasjon og stort ansvar, men gir enda mer.

− I dette yrket blir du ikke utlært! Bare mer erfaren, og jeg vet at det vil komme nye situasjoner som krever mye av meg og en superkjapp avgjørelse. Det er passasjerene jobben min dreier seg om.

Fra bartender til jernbanen

Før Sindre satte sine ben i jernbanefamilien jobbet han en stund som bartender.

– Jeg jobbet en periode som bartender og da møtte jeg en bekjent hjemmefra som jobbet på flytoget. Møtet førte til at jeg søkte meg inn i flytoget. Etter en stund i Flytoget tenkte jeg at det var på tide å utforske mulighetene videre. Jeg visste at jeg hadde mer å tilby jernbanen, og sånn ble det – jeg ble ferdig utdannet trafikkstyrer for seks år siden og nå er jeg togleder.

Vi lanserer egen utdanning for togledere

I år gjør vi noe helt nytt og søker kandidater direkte til toglederutdanning.

Utdanningen på 16 måneder er lønnet og sikrer jobb i en bransje med stort behov for kompetansen. Primære arbeidssteder vil være Oslo, Bergen, Trondheim eller Drammen.

− Tradisjonelt har kravet for å bli togleder vært at du først utdanner deg til og får erfaring som trafikkstyrer. Over tid ser vi at vi ikke klarer å rekruttere på denne måten alene. I år starter vi for første gang en direkteutdanning for togledere på Jernbaneskolen i Oslo, sier Jørgen Pedersen, direktør for trafikk i Bane NOR.

Det legges stor vekt på sikkerhet og praksis i undervisningen. Skolens togledersimulator og andre øvingsanlegg er i bruk under store deler av opplæringen.

Søknadsfristen for utdanningen er i slutten av februar.  


Publisert: 30. januar 2024 klokken 14:34