ELKRAFTPORTALEN

  Spørsmål i forbindelse med LFS 2029/2431

  1. Hva betyr det å ha relevant fagbrev for å jobbe som LFS 2429 (arbeid med frakobling)?

    Det innebærer fagbrevene Energimontør, E-verksmontør gruppe A og B, Høyspenningsmontør og KL-montør.
  2. Hva skjer med dem som er Faglig ansvarlig?

    Kvalifikasjoner som faglig ansvarlig kan sidestilles med fagbrev. Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. En faglig ansvarlig som har gjennomgått opplæring som LFS og har kvalifikasjoner som faglig ansvarlig, kan få godkjenning som LFS 2429 og jobbe med arbeidsmetode "Arbeid på frakoblet anlegg"
  3. Hvordan påvirker denne endringen de som har godkjenning som LFS løfteredskap eller LFS forbikobling?

    Disse arbeidsformene kommer under arbeidsmetoden "Arbeid nær ved spenningssatte anlegg" og endringen gjelder ikke her. Disse rollene har jobbe som før
  4. Hva skal nå dem som kun har godkjenning som LFS 2431 kunne gjøre?

    Disse får ikke lov til å iversette eller avvikle sikkerhetstiltak forbundet med frakobling. Disse kan fremdeles vurdere jobber, og passe på manskap som jobber med arbeid ihht FSE § 17 og 18.
  5. For LFS med godkjenning nær ved er det inntil 1m avstand. Hvordan takle dette med skinne/vei maskiner som har egenhøyde på inntil 4 meter? F eks forflytting av maskiner på strekninger hvor KL er nede på 4,8 meter?

    Ved forflytning av maskiner anses ikke dette for å være et arbeid etter FSE. Maskin med 4 m høyde vil man ikke få stor nok avstand ved arbeider dersom KL kun er 4,8 m SOK. Da må man benytte arbeidsmetoden «frakoblet anlegg». Flytting/ transport av maskin må gjøres ihht TJN.
  6. Kan en energimontør med LFS-kompetanse (modulene 1, 2, 3 og 4) utøve rollen som LFS kode 2429 uten å ha KL-kompetanse i bunn?

    Ja, opplæringsløpet som beskrives i spørsmål, gir tilstrekkelig kompetanse til å kunne ivareta funksjon som LFS ved arbeider på KL anlegget.
  7. Hva er start og sluttdato for implementeringsordningen?

    Implementeringsordningen varer fra 24.03.2025 til 20.03.2027
  8. Gjelder kravet for LFS med fagbrev og kontroll av bryter som ikke indikerer riktig også for håndstilte brytere?

    Ja. Det er krav om LFS2429 ved alle brytere der LFK ikke har indikering for bryterstilling, inkludert håndstilte brytere. Gjelder kun brytere som skal brukes ifm sikkerhetstiltak knyttet til arbeid etter FSE.
  9. Hva menes helt konkret med at Bane NOR skal gradvis redusere bruk av LFS uten fagbrev frem mot 20.03.27?

    Det betyr at Bane NOR må trappe ned på bruk av LFS uten fagbrev frem mot 20.03.27. For Bane NOR vil dette gjøres ved nyansettelser, for leverandører vil dette bli innbakt i kontraktskrav.
  10. Hvordan dokumenteres det at den nye opplæringen av 2. person med frakobling er god nok til å erstatte 4,5 år med skole og læretid (VGS og læretid)

    DSB har vurdert den nye opplæringen av 2.person til å være tilstrekkelig sikkert i implementeringsperioden, og Bane NOR gjør samme vurdering. Dette er dokumentert i tiltaksplan og implementeringsordning gitt av DSB.
  11. Hva med kobling av brytera på hensetting?

    Ingen endring i praksis.
  12. Vil det komme en mulighet for Banemontører som har LFS 2431 å ta en tilleggsutdanning så vi kan oppfylle kravene i fremtiden?

    Det vil kun være offentlig godkjente fagbrev som kvalifiserer til LFS 2429 fra 20.03.2027. Om det vil være mulig å få et godkjent fagbrev gjennom offentlig tilleggsutdannelse i fremtiden vet vi ikke, men per nå ser det ikke slik ut.
  13. Hvem har definert hvilke anlegg som er komplekse

    Sakkyndig driftsleder
  14. Om en bryter ikke viser rett stilling ved frakobling med ufaglært LFS, er det entreprenøren selv som må skaffe kvalifisert LFS eller er det KL vakta som må bistå i disse tilfellene?

    Dette vil være entreprenørens ansvar. Alternativt kan man vurdere å benytte annen bryter.
  15. Hvorfor er ikke stasjoner som Hamar, Grorud eller Nyland, Loenga med på listen over "komplekse" anlegg?

    Sakkyndig driftsleder har vurdert de til å være utenfor kravene
  16. En bedrift som leverer HSV og LFS tjenester, som er godkjent iht FEK. Hvordan skal de drive opplæring av lærlinger nå de selv ikke bygger/vedlikeholder høyspentanlegg? Altså kun leverer sikkerhetstjenester

    Det vil de ikke kunne gjøre. Fra 01.01.2026 vil disse bedriftene ikke kunne levere LFS-tjenester på Bane NORs anlegg gitt at de ikke har lærlinger innen jernbane eller elektrofag.
  17. Gjelder denne ordningen for eksterne byggherrer som jobber på våre anlegg? Eks i forbindelse med veiprosjekter?

    Ordningen gjelder for alle som arbeider på eller nær ved Bane NORs anlegg der Bane NOR er sakkyndig driftsleder.
  18. Blir det noen mulighet for tilleggskurs eller utdannelse for de som har andre elektrofagbrev?

    Dette er en mulighet vi ser på.
  19. Ved AUS isstøting, må det være med en med fagbrev?

    Ved AUS isstøting skal elsikkerheten ivaretas av LFS 2429. Skal man støte is direkte på KL anlegg skal dette utføres av Energimontør/ KL montør.
  20. Hvordan blir det for fagleder jernbane? Og også for Brann og redning?

    Brann og redning er fremdeles gjenstand for diskusjoner med DSB og Bane NOR har ikke mottatt en beslutning fra DSB per idag 24.03.2025

    Fagleder jernbane og redningstoget – Bane NOR har knyttet dette opp mot samme avklaring som i pkt. 1

  21. Vi som har kode 2428, blir det endring for oss?

    Nei, her er det ingen endring
  22. Er det frakobling inn på en av nevnte komplekse anlegg eller fysisk arbeid inne på områdene? Er fullt mulig å jobbe utenfor en av stasjonene, men fremdeles måtte forholde seg til frakobling som strekker seg inn på stasjonene.

    Forutsetter at man har frakobling fordi man skal gjøre fysisk arbeid. Arbeider man innenfor stasjonsgrensen så er man på det komplekse anlegget. Arbeider man utenfor stasjonsgrensen, er man utenfor komplekst anlegg, selv om frakoblingen går over stasjonsgrensen.
  23. Vil det bli forsøkt å rekruttere elektrikere og annet elektropersonell med formål om at de kan ta fagbrev Energimontør på 1,5 år?

    Dette er en av mulighetene vi ser på for å sikre økt kapasitet.
  24. Kunne det vært et alternativ med egen opplæring på brytere og manøvermaskiner og et kryss for "Kobler" i elsikkerhetskortet?

    Sakkyndig driftsleder vurderer dette.
  25. Elkraftsentralen får til stadig henvendelser om å legge til LFS på en godkjent plan. Disse må vi anta ikke har vært med på planlegging siden de ikke står oppført på elplanen. Skal vi da ikke tillate å føre dem opp på planen?

    Se E sirkulære 2025-18 hvordan dette kan gjøres fra 28.03.2025
  26. Hva skjer med kravet til trafikksikkerhet og LFS nå som dere har fått igjennom en overgangsordning? Blir kravet til HSV gjeninnført?

    Nei. Vi viderefører LFS-kurs uten forkrav om HSV kurs. Om LFS uten HSV-bemyndigelse utpekes vil det kreves en egen HSV i arbeidslaget.
  27. Medfører det riktighet at linjepersonale med godkjenning 2431 kan støte is på kl.anleggets anleggsdeler når det er utpekt leder for elsikkerhet LFS 2429 og arbeidene ledes av denne personen?

    Nei. Skal man støte is direkte på KL anlegg skal dette utføres av Energimontør/ KL montør.
  28. Hvordan holder dere styr på hvem HSV som har vært med på planleggingen, hvis LFS ikke har HSV kompetanse?

    Dette skal angis i merknadsfeltet i ESP.
  29. Hvordan kontrolleres det HSV på elsikkerhetsplanen? LFK har ingen oversikt over HSV

    Det vurderes om dette skal innarbeides i ESP verktøyet
  30. Hvilke krav stilles til faglig ansvarlig?

    Den faglige ansvarlige må tilfredsstille kvalifikasjonskravene som beskrives i FEK § 7. I tillegg ha kompetanse for høyspenningsanlegg, samt kompetanse Bane NORs KL-anlegg, jordingsanlegg og Teknisk Regelverk.
  31. hvilke muligheter er det for personer med lavspentkompetanse til å kunne bli faglig ansvarlig?

    Se ovenstående spørsmål
  32. I forbindelse med tilsyn fra DSB har de stilt spørsmål til vår virksomhet hvor vi har fått hjemmel til å utføre arbeid nær ved. De mener at arbeid nær ved er definert som fagarbeid, og at dersom vi benytter ufaglærte LFS til arbeid nær ved ikke arbeider iht. forskriftene. Hvordan kan vi svare tilsynsmyndighetene på dette?

    I Justisdepartementets svar på Bane NORs klage blir det fremholdt av det kan gjøres unntak fra fagbrevskravet for arbeid som ikke nødvendigvis fordrer elektrokompetanse. Dette vil f.eks være skogrydding og anleggsarbeid nær ved elektriske anlegg.
  33. Hvis det er gjentagende arbeider som foregår som anleggsområde med samme brytere over lengre tid, kan det da benyttes LFS 2431 på ett kompleks anlegg?

    Sakkyndig driftsleder vurderer en løsning for bruk av LFS 2431 på komplekse anlegg dersom det er opprettet “anleggsområde jernbane”.
    Det er nå formidlet info om dette i E-sirkulære 2025-21.
  34. Har vi som ikke er godkjent i Elvirksomhetsregisteret etter 01.05.25 ikke mulighet til å levere LFS 2431 for arbeid med frakobling?

    For virksomheter som leverer kun LFS 2431 gjelder kravet om registrering i elvirksomhetsregisteret fra 01.01.2026 for fremdeles å kunne levere LFS 2431.
  35. Vil Bane NOR tilrettelegge til kompetanseheving/kursing for LFS 2431 som for eksempel ønsker å ta fagbrev som energimontør via privatisteksamener og godskrevet praksis fra relevant arbeid i anleggene slik at man kan gjennomføre dette i løpet av denne 2 års perioden?

    Bane NOR har ikke anledning til å bidra med kursing for LFS 2431 som ønsker å ta fagbrev via privatisteksamener for energimontør. Energimontør er et offentlig fagbrev og krav til opplæring gitt der.
  36. Bane NOR har KL kurs idag med opptakskrav at man er energimontør. Vil det nå åpnes for at lavspent installatører kan ta dette kurset for å bygge opp kompetanse på dette feltet?

    Nei. KL kurset er for de som skal bli KL montører . Et forkrav til å bli KL montør er energimontørfagbrev. Kurset er derfor utviklet med forbehold om at deltagerne har energimontørfagbrev.
  37. Må 2. person ved frakobling på komplekse anlegg være fagarbeider, fra 1.4.2025?

    Nei, men kravet gjelder fra 20.03.2027.
  38. Vil fagbrev ellers tilsvarende dokument KL-kompetanse fra utlandet godkjent?

    Godkjenning av fagbrev eller tilsvarende dokumentert KL-kompetanse gjøres av DSB. Om fagbrevet godkjennes som relevant kompetanse av DSB vil Bane NOR godta fagbrevet.
  39. Det er flere som uttaler seg om LFS-saken, som seier at det er krav til fagbrev for å være 2.person ved frakoblinger. Slik eg leser E-sirkulære 2025-15 så må 2.person inn på eit 15 dagers kurs for å beholde krysset i kortet. Er det krav om fagbrev for å vera 2.person etter 20. mars 2027?

    Følgende gjelder for 2.person:
    • De som i dag har godkjenning som 2.person , beholder denne bemyndigelsen frem til 31-12- 2025. Her er det ikke krav om fagbrev.
    • De som ønsker bemyndigelse som 2.person mellom 1-1-2026 og 20-3-2027 må ha gjennomført kursene modul 3 og modul 6 før bemyndigelse kan gis. Her er det ikke krav om fagbrev.
    • 2.person må etter 20.3.2027 ha fagbrev.
  40. Jeg bare lurer på om det blir en mulighet å søke om dispensasjon i forbindelse med bestilling el-planer. Jeg står som oppført som planlegger for KL/AT prosjektet, men er ikke fullverdig LFS lenger etter de nye endringene. Har laget planer for store anleggsområde inne på Oslo S og nærliggende stasjoner i mange år. Om vi må finne en annen som må lage elplanene for KL/AT prosjektet så blir det store utfordringer da vi eventuelt bruke de som er på turnus til enhver tid og de må eventuelt sette seg inn i el-planer som de ikke skal bruke selv. Har 4 planer liggenge til utkast i systemet nå og så har jeg fått oppgaven med å bestille el-planer til de forskjellige bruddene på Sørlandet i år.

    Nei, det kan du ikke. Det er LFS 2429 som skal være planlegger. Hvorvidt LFS 2429 benytter bistand til planlegging er hens vurdering.
  41. Jeg har fagbrev Gr L og i tillegg så har jeg et offentlig fagbrev som Togelektrikker fra NSB som da gjelder opp til 15 KV . Jeg håper da dette burde være nok for å kunne praktisere som Leder El Sikkerhet på jernbanen kode 2429 . Tok dette fagbrevet i 1998 og har praktisert som LFS i mange år nå i NJD, Baneservice, RA1 og nå i Siteservice.

    Dette kvalifiserer dessverre ikke til til LFS 2429.
  42. LFS 2431 får ikke meldt seg inn på eksisterende ESP

    Dette ble rettet i ESP 1.4.2025.
  43. Er det frakobling inn på en av nevnte komplekse anleggene eller fysisk arbeid inne på en av nevnte stasjoner? Er fullt mulig å jobbe utenfor en av stasjonene, men fremdeles måtte forholde seg til frakobling som strekker seg inn på stasjonene.

    Det gjelder for arbeid innenfor stasjonsgrensene. I dette spørsmål tolket til at man har frakobling inne på stasjonen eller deler av stasjonen.

    I de tilfellene man arbeider utenfor stasjonen, men frakobling går over stasjonsgrense skal trafikk på stasjon sperres med lyssignal, stolper, skilt e.l.

  44. Hvis vi har frakobling som strekker seg inn på et komplekst anlegg. Men disponering/anleggs område er ikke inne på komplekst anlegg. Kan 2431 utføre denne fra koblingen? Grensen får kompleksanlegg er det på innkjør signalene?

    Ja, ved frakobling utenfor komplekst anlegg kan LFS 2431 gjøre den frakoblingen. Grensen for komplekst anlegg er stasjonsgrensen, bestemt av innkjørssignaler.
  45. Kan LFS 2431 fortsatt planlegge og bestille El-planer for arbeider nær ved i implementeringsperioden?

    Nei, det er kun LFS 2429 som kan sende inn ESP. Gjelder også for arbeid nær ved.

    Nye krav til hvem som kan planlegge arbeid:

    • Kun LFS 2429 og tilstrekkelig kompetanse om arbeidet/anlegget, i tråd med FEK § 6, kan planlegge arbeidet, velge riktig arbeidsmetode og lage elsikkerhetsplaner etter arbeidsmetodene «Arbeid på frakoblet anlegg» og «Arbeid på spenningssatt anlegg». Det vil legges inn kontrollaktiviteter som sikrer at planen inneholder god involvering av alle parter.
    • Aktuell LFS 2429 og/eller 2431 og 2.person for arbeidet skal delta i planleggingen.
  46. Kan det tydeliggjøres i punkt 2 hvem og hvor mange som skal delta i planleggingen? Er kravet til Aktuell LFS 2429 i tillegg til kravet i punkt 1? Eller betyr det at det kreves to stk. 2429 til å gjennomføre planleggingen? Punkt 2 kan også tolkes dit hen at 2431 og 2.person til sammen kan erstatte krav til 2429 i punkt 1. Dette bør gjøres tydeligere i kontraktskravet.

    Man skal gjøre seg kjent med planleggingen ved å sette seg inn i ESP i god tid før oppstart, gjennomgå ESP ved oppstart av arbeid og i oppstartsmøte.
  47. 2.person etablering og avvikling - når utvidet opplæring på 5 +10 dager er gjennomført. Har de da bemyndigelsen bare fram til 20.3.27? Etter der må de være faglært?

    Det er korrekt. Etter 20.03.2027 må også de som skal være 2. person ved frakobling ha relevant fagbrev. Relevant fagbrev er beskrevet i E-sirkulære 2024-65
  48. Er det vurdert om arbeidsform "avstengt område" kan sidestilles med "anleggsområde jernbane" med tanke på søknad om bruk av overvåker?

    Dette kan vurderes i hvert enkelt tilfelle.
  49. Når blir LFS 2431 lagt til i systemet til elkraft slik at vi kan ta frakobling igjen, nå går det ikke ann å bli lagt til eller lage elplaner ved frakobling ved LFS 2431. Vist ikke dei nydeleg har oppdatert det

    Se E-sirkulære 2025-18
  50. Hei har et spørsmå om hvorfor ikke Østfoldbanen er et kompleks anlegg. Her har vi spenning som går inn på taket ved flere steder. Både i Mølleråsen tunellen og på dobbeltsporet melllm ski og Oslo det er henhodsvis lange uteliggere i Mølleråsen og SI er som går inn på taket på Ski-Oslo. I tilegg så er det flere feller på dobbeltspor ved reservstrømstrafoer.

    Anlegg du beskriver falt utenfor våre kriterier og er dermed ikke med på lista.
  51. Når vil vi med 2431 kunne ta frakobling igjen? Trenger å vite for å kunne planlegge og bekrefte om kan stille lfs,er på mange prosjekter som trenger dette! Vi har også sendt inn registrering av installatør og fått bekreftelse av DSB på dette.

    Se E-sirkulære 2025-15
  52. Av E-sirkulære 2025-15 syntes jeg det ikke det fremkommer tydelig om det er mulig å være 2.person uten fagbrev etter 20.03.2027?

    I infomøtet til entreprenørene 25.03.25 ble det vist en presentasjon hvor dette fremkommer tydelig og vi mener at informasjon er formidlet til alle.
  53. Hvordan er det gyldigheten av elsikkerhetsplaner som er godkjent før 13.11.24? Er de fremdeles å anse som godkjente etter 20.03.25?

    Ja, ESP fra før 13.11.24 anser vi som godkjente til de går ut på dato. Vær obs på at nye planer med samme innhold må følge dagens krav.
  54. Etter E-sirkulære 2025-15 så skal Aktuell(e) LFS 2428/2429/2431 og 2. person ved frakobling for arbeidet skal delta i planleggingen. Det betyr i praksis at ingen LFS/2.mann kan legges til på elsikkerhetsplan etter den er innsendt og godkjent. Skal vi som LFK slutte å legge til folk på planene eller ønsker driftsleder at vi ikke skal forholde oss til kunngjort informasjon?

    Dette er redegjort for i E-sirkulære 2025-18 (som ble distribuert dagen etter spørsmål kom inn).
  55. Etter E-sirkulære 2025-15 så skal det oppgis begrunnelse for bruk av LFS 2431 og 2.person. Jeg antar at denne begrunnelsen skal oppføres i innsendt elsikkerhetsplan. Hvilke begrunnelser anses som gode nok? Er det opp til hver enkelt LFK å vurdere?

    Det er LFS 2429 som skal begrunne og innestå for begrunnelsen. Krav er i pkt. 2.1 er rettet til planlegger, altså LFS 2429. LFK skal ikke forholde seg til dette kravet. Sakkyndig driftsleder vil gjøre stikkprøver på praksisen.
  56. Kan ikke lfs med begrensinger lage elsikkerhetsplan på noen arbeidsmetoder lenger? Fått avvist elsikkerhetsplan nær ved, med begrunnelse på at LFS 2429 med fagbrev skal planlegge ALT arbeid i og ved høyspenningsanlegget til BaneNor, og referert til 25-15 er feil.

    I E-sirkulære 2025-15 manglet arbeidsmetode «nær ved spenningssatt anlegg» i pkt. 2. Dette vil bli korrigert snarest.