ELKRAFTPORTALEN
Info du trenger i forbindelse med arbeid på eller nær ved Bane NOR sine elektriske anlegg
E-sirkulære 2024-69 |
Alle områder |
Publisert: 26.11.2024 |
BESKRIVELSE:
"Leder for elsikkerhet" i følge FSE og FEK. (2)
INFORMASJON OG EVENTUELT TILTAK
Etter utsendelsen av El-sirkulære 2024-65 er det behov for å svare ut en del spørsmål som er kommet inn til Sakkyndig Driftsleder.
1. LFS med relevant fagbrev (2429)
LFS som skal arbeide etter arbeidsformen "Arbeid på frakoblet anlegg" etter FSE §14, må oppfylle krav til relevant fagbrev. For arbeid i Bane NORs høyspenningsanlegg er det fagbrevene Energimontør, E-verksmontør gruppe A og B, Høyspenningsmontør og KL-montør som ansees å oppfylle kravet om relevant fagbrev. Elektriker er ikke regnet som relevant fagbrev. Utenlands arbeidstager må ha fått sin kompetanse godkjent som Energimontør av DSB før han kan utføre denne funksjonen.
Dette kan også utføres av person som oppfyller krav i FEK §7.1:
§ 7.Kvalifikasjonskrav for den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg
Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning
Den som har fullført utdanning som fagskoletekniker uten å ha relevant fagbrev, vil ikke oppfylle kvalifikasjonskravene omhandlet i første ledd første punktum. Vilkåret om relevans innebærer at utdanningen som fører frem til fagbrevet, inneholder de fag som gjør at vedkommende har slik kunnskap som er nødvendig for de arbeidsoppgaver som skal utføres. For arbeid i Bane NORs høyspenningsanlegg er det fagbrevene Energimontør, E-verksmontør gruppe A og B, Høyspenningsmontør og KL-montør som ansees å oppfylle kravet om relevant fagbrev
2. AUS
LFS som skal arbeide etter arbeidsformen
"Arbeid under spenning" etter FSE §16, må oppfylle krav til relevant fagbrev.
Fra FEK §6:
Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene…. Ufaglærte kan bygge og vedlikeholde elektriske anlegg når de blir direkte fulgt opp av person som oppfyller kravene i første ledd.
Dette betyr at den som skal lede bygging eller vedlikehold av Bane NORs elektriske anlegg skal ha relevant fagbrev, med tillegg av nødvendig fagkompetanse. For KL er dette kurset KL-kompetanse for energimontører, eller læretid som KL-arbeider.
|
Ved isstøting gjelder følgende:
- Alle deltagere i isstøting skal ha kode 2434 AUS kompetanse i elsikkerhetskort
- Ved isstøting innenfor (nærmere enn) 1 m fra spenningssatt kontaktledningsanlegg skal elsikkerheten ivaretas av en LFS med bemyndigelse kode 2429
- Arbeidslaget skal også ha en fagarbeider med relevant fagbrev og KL-kompetanse som er ansvarlig for arbeidet som utføres. Det kan være LFS som ivaretar begge rollene om hen har riktig kompetanse
3. LFS som skal arbeide etter arbeidsformen "Arbeid nær ved spenningsatt anlegg"
LFS skal ha bemyndigelse LFS kode 2431 eller 2429. LFS kode 2431 kan vurdere, planlegge, bli utpekt og ivareta elsikkerheten inntil 1 m fra kontaktledningsanlegget.
4. Forbikoblingsledning
Ved arbeid som krever jording av kontaktledningsanlegget, skal det benyttes LFS 2429. Det skal også benyttes LFS 2429 ved skinnebrudd. LFS 2435 kan benytte forbikoblingledning på bakken som tidligere.
Bruk av forbigangsledning regnes som AUS-arbeid i lavspenningsanlegg, og opplæring som LFS 2435 LFS for bruk av forbikoblingsledning samt baneteknisk fagbrev regne som riktig kompetanse for å utføre funksjonen.
5. 2. person
Ingen endringer for 2. person. 2. person må minimum ha gjennomgått opplæring som 2. person. Det er ikke krav til fagbrev.
6. Krav til leverandør:
Leverandør av tjenesten LFS 2429 er å regne som en elektrobedrift, og skal som sådan oppfylle krav i FEK. Dette betyr at firma skal ha en godkjent installatør, samt være registrert i Elvirksomhetsregisteret med minimum følgende data:
- Anleggstyper: Jernbane- og sporveisdrift - elektriske høyspenningsanlegg
- Arbeidsoppgave: Bygging og vedlikehold av andres elektriske anlegg
7. Overvåker
Det er ingen endring i krav til overvåker.
8. Brann og redning
Her gjøres det ingen endring i dagens praksis før dette er diskutert med DSB.
9. LFS ved bruk av løfteredskap
Det er ingen endring i krav .
10. Generelt
Sakkyndig driftsleder arbeider nå med å gjennomgå alle relevante styringsdokumenter rundt dette tema, samt å revidere læreplaner for opplæring til LFS 2429. Det pågår en vurdering av nivå for trafikkompetanse hos LFS med fagbrev.
Det arbeides også med å revidere Bane NORs godkjenningsordning med tanke på firma som kun leverer LFS 2429.
Personell med relevant fagbrev (energimontør, energioperatør o.l.) og/eller høyere utdanning (teknisk fagskole, bachelorgrad og/eller mastergrad) oppfordres til å sende inn sitt fagbrev/vitnemål for registrering og arkivering. Om man ønsker å bli godkjent som bemyndiget LFS 2429 kan man søke om det til: elsikkerhetskort@banenor.no. Dokumentasjon av kompetanse og gjennomgått LFS-opplæring må vedlegges.
Med vennlig hilsen
Johan I. Stenvig
Sakkyndig Driftsleder/Driftsansvarlig Bane NOR SF
Bane NOR
Energi, Drift og Vedlikehold
Mobil: +47 916 55 632
E-post:
johan.stenvig@banenor.no
E-sirkulære gir informasjon fra Sakkyndig Driftsleder til personell som jobber med elkraft.