ELKRAFTPORTALEN

  Info du trenger i forbindelse med arbeid på eller nær ved Bane NOR sine elektriske anlegg

E-sirkulære 2024-30 ALLE OMRÅDER Publisert: 20.06.2024

BESKRIVELSE:

Grensesnitt mellom lavspenningsfaget (EL) og signalfaget (SIG) for ERTMS anlegg

 

INFORMASJON OG EVENTUELT TILTAK

Dette E-sirkulære erstatter 2023-56

E-sirkulære skal beskriver grensesnitt mellom elektriske anlegg underlagt El-tilsynsloven og anlegg underlagt hhv. Jernbaneloven (signal) og Ekom-loven (tele).. Anlegg utenfor Eltilsynsloven ivaretas i Bane NORs internkontrollsystem. I Bane NOR er det lavspenningsfaget (EL) som ivaretar kompetanse på lavspenningsanlegg underlagt Eltilsynsloven.

Grensesnittet for anlegg underlagt Eltilsynsloven er for ERTMS fastsatt til å være i grenesnittskapet, på rekkeklemmene for tilførselskabler til ERTMS containeren. Lavspenningsfaget har ansvar for utsyr og kabler i grensesnittskapet, med unntak av sekundærsiden på rekkeklemmene for tilførselskabler til ERTMS containeren. Signal og telefagene ivaretar ansvar for hhv. signalanlegg og teleanlegg med tilhørende kabler og utstyr.

Figur 1 viser prinsippet for grensesnitt mellom anlegg som følger El tilsynsloven og anlegg som ikke er omfattet av loven, i et ERTMS-anlegg. Prinsippet vil være dekkende for øvrige signal- og teleanlegg i Bane NOR. For anlegg underlagt Eltilsynsloven gjelder lovens forskrifter, og DSB har tilsynsmyndighet. Her gjelder også kompetansekrav som angitt i Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK).

Tegningen i Figur 1 beskriver ikke nødvendig fagkompetanse for arbeid i det som samlet kalles signalanlegg. Kompetansekrav for de forskjellige komponenttyper utenfor Eltilsynsloven må relateres til de enkelte fagbrevenes kompetanseområde. Det pågår et arbeid for å beskrive de konkrete kompetansekrav i disse anleggene.

Alt arbeid med drift og vedlikehold skal utføres i henhold til Bane NORs rutiner for arbeid i elektriske anlegg.


E-sirkulære gir informasjon fra Sakkyndig Driftsleder til personell som jobber med elkraft.